ВЕЛИКИ РАТ ВИДОВДАНСКА ЕТИКА ПАМЋЕЊЕ
ВЕЛИКИ РАТ ВИДОВДАНСКА ЕТИКА ПАМЋЕЊЕ О историји идеја и Спомену Жртве
прво издање, 2015, 10,5 х 17,5 цм, 104 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-1914-8
Пуна цена:
275,00 ДИН

Цена на сајту:
261,25 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
247,50 ДИН
+ (трошкови доставе)

ПАМТИМО ЛИ ЖРТВЕ РАТОВА?

У ОДБРАНУ ПРАВА НА СМИСАО ЖРТВОВАЊА И НА СВЕТИЊУ ЖИВОТА.

О стогодишњици Великог рата, постављајући најпре дијагнозу времена данашњег, потом луцидно анализирајући дух времена уочи Сарајевског атентата, аутор есејa жестоког набоја, колико интелектуалног толико и емоционалног, кроз прецизно изоштрену оптику културе Памћења говори о узроцима и разлозима, мотивима и поводима, циљевима и сврхама рата, о „праву на рат“, о „посезању за светском моћи“ и намерама за преструктурисање светске моћи.  

Тој моћи супротставила се – као принцип – рука Принципова, симбол видовданскога етоса – етоса жртве и подвига. Етику и традицију Видовдана, која нас је столећима у страдању узносила, погазили смо и затомили под притисцима те исте светске моћи.

У одбрану права на идентитет, на смисао жртвовања и на светињу живота, утемељен дубоко у традицији, из бездна сабирне свести о прошлости, ослушкујући и дошаптавајући се с громком Лириком Итаке Милоша Црњанског која јечи „из оностраности патње и с оне стране смрти“, Шијаковић, попут Црњанског, „враћа Видовдану неисцрпну народну снагу важења“, позивајући на право спомена Имена Жртве и на подизање Спомена Жртви.