САМО ЈЕДНО ПРОЛЕЋЕ
САМО ЈЕДНО ПРОЛЕЋЕ
прво издање, 2022, превела Зденка Валент Белић, 13,5 х 20 цм, 296 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2825-6
Пуна цена:
2.200,00 ДИН

Цена на сајту:
2.090,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.980,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
У роману Само једно пролеће у незахтевној, иронично-разиграној форми Балаж приказује друштвену климу 1968. године. То је дубока лична прича о грађанској побуни, иницираној Прашким пролећем, бунту чешких и словачких интелектуалаца који су притискали политичко руководство земље, тражећи демократске промене и веће политичке слободе. Уједно је то прича о свим перипетијама тог револта и о његовом краху, који почиње уласком војски Варшавског пакта на територију Чехословачке.

Главне јунаке у роману међусобно повезује случајност (смештени су у истом студентском дому), спаја их пријатељство и заједно у нади проводе тих неколико кобних месеци за Чехословачку. Свако од њих има и своја лична надања, трага за могућностима афирмације и опстанка, испуњења својих снова и жеља.  

Кроз животе ових младих људи аутор приказује све оно за шта је то друштво тих месеци – од јануара до августа – живело и шта је преживљавало: веру у реформе политичког система, наду у слободан живот, недвосмислену подршку тзв. препородном процесу, еуфорију услед отварања граница и укидања гвоздене завесе, али и стрепње како ће на све то да реагује Брежњевљева велесила. Балаж је поред свега поменутог приказао и одређену дозу наивности, која је у том општем одушевљењу била заједничка и за обичне грађане, али и за интелектуалце и политичаре.

Игор Хохел