Налазите се | Аутори - Богољуб Шијаковић
Богољуб Шијаковић
Богољуб Шијаковић

Богољуб Шијаковић је некадашњи црногорски и садашњи српски политичар, православни теолог и филозоф. Оснивач је и Народне странке и Демократске странке, којој је сада близак као министар вера у Влади Србије. Рођен је 6. августа 1955. године у Никшићу. Дипломирао је и магистрирао филозофију на Филозофском факултету у Београду, а докторску тезу из филозофије одбранио је 1989. године на Филозофском факултету у Сарајеву. Редовни је професор на Православном богословском факултету Универзитета у Београду на предметима из области философије.
Каријеру је отпочео деведесетих година као оснивач обновљене Народне странке 1990. године, која је била у суштини антикомунистичка и жељела поништити насљеђе комунизма и обновити, учврстити и очувати српски национални идентитет Црногораца, под лидерством Новака Килибарде. У намјери обнављања старих забрањених странака, Богољуб Шијаковић је 1989. године учествовао и у обнављању Демократске странке под вођством Драгољуба Мићуновића, али је одбио да се дубље политички ангажује и у ДС-у и у НС-у. Имао је идеју обједињења у форми Народне демократске странке која није наишла на већу подршку. У ДС-у је током деведесетих година био близак сарадника академика Љубомира Тадића.

Одржавао је добре односе са Митрополијом црногорско-приморском и познат је по својој кампањи против самозване Црногорске православне цркве. Године 2000. након што је Српска народна странка (насталој иницијативом Божидара Бојовића) Желидрага Никчевића, национално тврда струја настала из НС-а успјела прећи цензус на савезним изборима за Савезну скупштину СРЈ, СНС га именује као нестраначку личност за савезног министра в(j)ера у коалицији са Демократском опозицијом Србије. Предсједник СРЈ Војислав Коштуница и лидер Демократске странке Србије га је као познавалац подржао, а од Ђинђићеве ДС је имао као оснивач зелено свјетло за министровање, у савезној влади Зорана Жижића (из Социјалистичке народне партије Црне Горе) који га је посебно прихватио као нестраначку личност. Када је 2001. године дошло до реструктурисања владе стварањем нове савезне владе под Драгишом Пешићем (такође СНП ЦГ), напустио је министарско мјесто и постао само савезни секретар за в(ј)ере. Политичку позицију изгубио је након потписивања Београдског споразума између српских и црногорских власти и реструктурисања Савезне Републике Југославије у форму државне заједнице између Србије и Црне Горе 2003. године, када је у савезну владајућу већину ушла црногорска власт под вођством ДПС ЦГ-а, а дотадашњи црногорски коалициони партнери прешли у опозицију.

Приликом коначног спровођења дуго одлаганог пописа становништва у Републици Црној Гори 2003. године, активни је био подржавалац да се становништво изјасни Србима, учествујући у Будви на скупу Српски народ у Црној Гори. Као велики ројалиста, члан је Крунског савјета принца Александра Карађорђевића. Године 2006. био је кандидат за чланство у Српској академији наука и уметности, за шта је одбијен. Године 2008. напушта своје везе са ДСС-ом и приближава се ДС-у, постајући министар вера у српској влади Мирка Цветковића, такође нестраначке личности. Вјероватно из личног опредјељења у прошлости, као министар вера одбио је регистрацију ЦПЦ као вјерске заједнице у Србији 2009. године, одлука коју је Уставни суд Републике Србије поништио.

Ожењен је, отац двоје деце.
ВЕЛИКИ РАТ ВИДОВДАНСКА ЕТИКА ПАМЋЕЊЕ
ВЕЛИКИ РАТ ВИДОВДАНСКА ЕТИКА ПАМЋЕЊЕ
ПАМТИМО ЛИ ЖРТВЕ РАТОВА? У ОДБРАНУ ПРАВА НА СМИСАО ЖРТВОВАЊА И НА СВЕТИЊУ ЖИВОТА.'
прво издање, 2015, 10,5 х 17,5 цм, 104 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-1914-8
Пуна цена:
275,00 ДИН

Цена на сајту:
261,25 ДИН + (трошкови доставе)
Цена за чланове клуба са попустом:
247,50 ДИН
+ (трошкови доставе)
ПРИСУТНОСТ ТРАНСЦЕДЕНЦИЈЕ
Поглед у књигу
ПРИСУТНОСТ ТРАНСЦЕДЕНЦИЈЕ
Разматрани проблеми су и традиционални и савремени: самосазнање и богопознање, трансценденција и парадоксија, теодикеја и антроподикеја, жртва, насиље, светост, одговорност, одлучивање, зло, кривица, покајање, праштање, памћење, као и: мудрост, патња, добро, други, слобода, судбина, историја, Балкан, рат, рационалност, а такође: читање, дијалог, песништво, метафизика светлости.'
саиздаваштво са Православним богословским факултетом – Институтом за теолошка истраживања Универзитета у Београду
прво издање, 2013
15 х 23 цм
348 стр.
броширан повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1770-0
Пуна цена:
550,00 ДИН

Цена на сајту:
522,50 ДИН + (трошкови доставе)
Цена за чланове клуба са попустом:
495,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОГЛЕДАЊЕ У КОНТЕКСТУ
Поглед у књигу
ОГЛЕДАЊЕ У КОНТЕКСТУ
Књига Огледање у контексту својим поднасловом указује на њене основне теме – О цркви и држави, знању и вјери, предању и идентитету. Реч је о обимној збирци огледа, чланака, текстова са јавних иступања, разговора и приказа, који су организовани у шест тематских целина. У првом делу Шијаковић се бави различитим питањима односа државе и цркве, а у другом односима науке и религије, теологије и философије. У трећем су текстови посвећени националним темама, Светом Сави, видовданској етици, Његошу и другом; у четвртом делу Шијаковић пише о природном праву, медијима и интелектуалцима у доба глобализације, НАТО бомбардовању Србије 1999. и српском идентитету у Црној Гори, док су у последња два дела сабране кратке цртице о тридесетак личности из области философије, теологије и класичне филологије, односно прикази осамдесетак публикација из области философије и теологије.'
саиздаваштво са Институтом за теолошка истраживања
друго допуњено издање 2011
15 х 23 цм
1.180 стр.
тврд повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-0374-1
978-86-519-0374-1
Пуна цена:
2.750,00 ДИН

Цена на сајту:
550,00 ДИН + (трошкови доставе)
Акцијска цена:
550,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
550,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
КРИТИКА БАЛКАНИСТИЧКОГ ДИСКУРСА
КРИТИКА БАЛКАНИСТИЧКОГ ДИСКУРСА
.'
четврто издање
2009
10
5 х 17,5 цм
96 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-0267-6
Пуна цена:
330,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.