Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | БИБЛИОТЕКА РАСКРШЋА
О МОНТЕЊУ
О МОНТЕЊУ
поговор Мирјана Д. Стефановић
друго издање, 2012.
11 х 18 цм, 124 стр.
броширан повез, ћирилица
978-86-7549-991-6
Пуна цена:
330,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
49,50 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
49,50 ДИН
+ (трошкови доставе)

У низу есеја које је о великанима француске, европске и светске књижевности (у већини случајева и француске и европске и светске, у мањем броју европске и светске, а у неким случајевима само светске) написао Сретен Марић, есеј о Мишелу Монтењу, први пут у наставцима публикован у Летопису матице српске 1962. године, а под насловом О Монтењу, у издању Службеног гласника, као засебна књига објављен 2009. године – заузима посебно место.

Монтењ, француски мислилац из шеснаестог века, наиме, основано се сматра утемељивачем есеистичког жанра, па писање есеја о њему представља прворазредан изазов – с једне стране, оно есејисту суочава са посебном одговорношћу, а с друге, снабдева га неисцрпним надахнућем.

Већ од самог почетка овог рада, Марић тежиште ставља на расветљавање противречности која пресудно одређује Монтењеву личност и стваралаштво. Иако доследно предан овоземаљском животу и – како кратко и јасно формулише Марић – „без страха пред Свевишњим“, Монтењ и у деловању и у делу показује скептицизам према човековој природи и тежњу за повлачењем у самоћу, својствене каквом испоснику.

Примена позитивистичког приступа проучавању књижевности и књижевне историје би ову противречност без много муке разрешила указивањем на чињеницу страшних верских покоља којима је Монтењ био савременик и који су мислећег човека, природно, терали на бекство од људи и од света, што не би било нетачно, али би, као тумачење, било недовољно.

Продирање у суштину ове противречности захтева много комплекснији приступ и висок степен емпатије који проучаваоца воде до Монтењевог разматрања феномена пријатељства, где се непоправљиви скептик, на први поглед неочекивано, претвара у разумног оптимисту.

За Монтења, аристократу духа са незнатном племићком титулом, пријатељство подразумева размену у речи преточених мисли. Сретен Марић, аристократа духа без племићке титуле, преко речи је допро до суштине Монтењевих мисли, и тако неколико векова старијем великану – постао пријатељ.