ECDL МОДУЛ 3 – ОБРАДА ТЕКСТА: MICROSOFT WORD 2010.
Поглед у књигу
ECDL МОДУЛ 3 – ОБРАДА ТЕКСТА: MICROSOFT WORD 2010. модул 3
прво издање, 2012
15 х 23 цм
124 стр.
броширан повез
латиница
ISBN: 978-86-519-1648-2
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
99,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
99,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
99,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Мајкрософт ворд
Из Википедије, слободне енциклопедије
 
Мајкрософт ворд за виндоуз
Развој Мајкрософт
Најновија верзија 2010 / јун 2010.
 
Врста уређивач текста
Веб адреса http://office.microsoft.com/en-us/products/
Мајкрософт ворд (енгл. Microsoft Word) је програм за обраду текста, у оквиру програмског пакета Мајкрософт офис.
Мајкрософт ворд је типа визивиг (енгл. wysiwyg - What You See Is What You Get - „Што видиш то и добијеш“), што значи да програм већ у току саме обраде текста приказује како ће исти изгледати када се буде одштампао.
 
Прво издање овог програма је било 2. маја 1983. године, за оперативни систем МС-ДОС. Ово издање није било добро прихваћено међу корисницима, него су коришћени програми попут Ворд перфектa. Успешном маркетиншком кампањом, међутим, као и непрестаним развојем, Мајкрософт ворд је касније успео да потисне своју конкуренцију и данас представља универзални текст-процесор присутан на скоро сваком рачунару са оперативним системом виндоуз.
 
Преносивост
Људи који не користе Мајкрософт офис често имају проблема са Вордовим документима, јер су широко распрострањени. Многи програми попут Абиворда, Опен офиса и других имају посебне могућности увожења и извожења вордових докумената кроз специјалне филтере, да би њихови корисници могли посредно да користе и ове документе. Штавише, направљена је посебна библиотека у јави, која омогућава читање Вордових бинарних датотека. Већина ових могућности је постигнута користећи реверзни инжењеринг, јер опис Вордових докумената није доступан за јавност. У последњих 10 година, Мајкрософт је обезбедио и бесплатне програме за прегледање Вордових докумената.
 
Прилагодљивост
Као и други алати Мајкрософт офиса, Ворд може бити обликован тако да одговара конкретним корисничким потребама. Такође, могуће је додавати му и нове могућности, користећи једноставан језик макроа, који се првобитно звао Вордбејсик (енгл. WordBasic) али је послије променио име у „Вижуал бејсик за апликације“ (енгл. Visual Basic for applications). Међутим, ово омогућава да се сместе и вируси у документе.
 
Формати Вордових докумената
Формати Вордових докумената у његовим различитим верзијама се тек непримјетно разликују. Уколико сачувате документ у новијој верзији Ворда, то не мора да значи да ћете га моћи прегледати у некој његовој старијој верзији, углавном јер садржи неку особину коју његове старије верзије не подржавају. Формат документа ворд 97 је отворен за јавност, док су све његове касније верзије чуване тајним, доступне само пословним партнерима Мајкрософта, владама одређених држава и одређеним установама.