ИНТЕРНЕТ И КОМУНИКАЦИЈЕ: MICROSOFT INTERNET EXPLORER 9, MICROSOFT OUTLOOK 2010
Поглед у књигу
ИНТЕРНЕТ И КОМУНИКАЦИЈЕ: MICROSOFT INTERNET EXPLORER 9, MICROSOFT OUTLOOK 2010 модул 7
прво издање, 2012
15 х 23 цм
132 стр.
броширан повез
латиница
ISBN: 978-86-519-1647-5
Пуна цена:
880,00 ДИН

Цена на сајту:
99,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
99,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
99,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Ново у програму Microsoft Outlook 2010
Microsoft Outlook 2010 садржи нове функције и могућности које вам помажу да останете повезани са људима и да боље управљате својим временом и информацијама.
 
Развијена трака
Први пут уведена у програму Microsoft Outlook 2007, трака је део Microsoft Office Fluent корисничког интерфејса. Дизајнирана је да вам помогне да брзо пронађете команде потребне за довршавање задатка. Команде су организоване у логичке групе које су сакупљене у оквиру картица. У програму Outlook 2010 трака је заменила претходне меније у главном прозору програма Outlook. Поред тога, трака се може прилагодити тако да укључује прилагођене картице које можете персонализовати како би се боље подударале са вашим стилом рада.
 
Више простора за управљање налозима
Многе поставке програма Outlook које нису директно повезане са креирањем Outlook ставки или управљањем њима, као што су команде за штампање и опције управљања налозима, сада се налазе у приказу Приказ „Microsoft Office Backstage“. Изаберите картицу Датотека да бисте управљали налозима, подешавали правила и аутоматске одговоре и пронађите друге опције које су у позадини.
 
Бољи преглед порука
Побољшани приказ разговора сада је доступан када радите са порукама. Овај приказ побољшава праћење сродних порука и управљање њима, без обзира на фасциклу која садржи поруке. Можете видети цео ток разговора, укључујући своје одговоре, пронаћи најновије одговоре и једноставније утврдити која порука вам је најважнија. Такође можете једноставно категоризовати или занемарити цео разговор. Више информација потражите у чланку Увод у приказ разговора.
 
Бржа обрада и завођење порука
Кораци за брзи приступ    
Извршавајте команде и процедуре које најчешће користите помоћу једног клика. Подразумеване кораке за брзи приступ можете прилагодити и креирати сопствену дугмад која комбинује учестале радње. Галерија корака за брзи приступ садржи дугмад за завођење и означавање заставицом помоћу једног клика, слање порука тиму и друге популарне команде. Више информација потражите у чланку Аутоматизација уобичајених задатака или задатака који се понављају помоћу корака за брзи приступ.
 
Одговор позивом за састанак    
Планирање састанка је једноставно као и одговарање на поруку. У току читања поруке можете испланирати састанак са свим примаоцима поруке помоћу нове команде Одговор позивом на састанак. Сви примаоци поруке додају се у нови позив за састанак једним кликом. Више информација потражите у чланку Одговарање на е-поруку позивом за састанак.
 
Побољшања тренутне претраге     
Outlook 2007 је увео тренутну претрагу. У програму Outlook 2010 сужавање обима резултата претраге олакшано је помоћу критеријума као што су пошиљалац, кључне речи теме и друге информације, на пример присуство прилога. Контекстуална картица „Алатке за претрагу“ садржи скуп филтера који се ефикасно фокусирају на вашу претрагу како би се изоловале ставке које желите. Више информација потражите у чланку Проналажење поруке или ставке помоћу тренутне претраге.
 
Смањење количине бескорисних података у пријемном поштанском сандучету
Занемаривање разговора    
Ако вам разговор више није важан, можете спречити појављивање додатних одговора у свом пријемном поштанском сандучету. Команда Занемари премешта цео разговор и све будуће поруке које стигну у разговор у фасциклу Избрисане ставке. Више информација потражите у чланку Занемаривање разговора.
 
Чишћење разговора
Када порука садржи све претходне поруке у разговору, можете да кликнете на дугме Очисти да бисте уклонили остале сувишне поруке. На пример, када друге особе одговарају на разговор, одговор се налази на врху, а претходне поруке из разговора су испод. Уместо да прегледате сваку поруку, задржите само најновију која укључује цео разговор. Више информација потражите у чланку Коришћење чишћења разговора за уклањање сувишних порука.
 
Паметнији и ефикаснији рад са порукама
Савети у вези са поштом    
Outlook 2010 укључује савете у вези са поштом који вам помажу да избегнете учестале, али потенцијално скупе или непријатне грешке. Упозорења савета у вези са поштом могу се покренути радњама, укључујући клик на дугме Одговори свима за велику листу прималаца, слање осетљивих информација некој особи изван организације или слање поруке некој особи која је одсутна из канцеларије. Више информација потражите у чланку Укључивање или искључивање савета у вези са поштом.
 
Заборављене теме    
Када у поруци која нема тему кликнете на дугме Пошаљи, приказује се порука у којој треба да потврдите да нисте намеравали да унесете тему.
 
Побољшања листе за аутоматско довршавање    
Уклањање имена из предлога листе за аутоматско довршавање једноставније је, а када користите Microsoft Exchange Server налог, листа за аутоматско довршавање доступна је са било ког рачунара на којем користите Outlook са Exchange налогом. Више информација потражите у чланку Брисање имена са листе за аутоматско довршавање.
 
Преносиви потписи    
Прилагођени потписи које креирате за своје поруке доступни су вам са било ког рачунара који користите.
 
Промена величине приложених фотографија    
Доступна је опција за промену величине великих приложених слика. Више информација потражите у чланку Смањивање величине слика и прилога.
 
Укључивање снимка екрана    
Дељење онога што видите на екрану лакше је уз нову команду „Укључи снимак екрана“. Изаберите цео екран рачунара или неки његов део и укључите тај снимак у поруку.
 
Додатна провера правописа    
Провера правописа ради на више места. То укључује редове са темом порука, задатке и захтеве за састанак.
 
Проширене информације о испоруци 

Када користите Microsoft Exchange Server налог, можете прегледати детаљне информације о испоруци за одлазне и долазне поруке.
Бољи преглед календара
 
Предлози за састанак    
Уведени у програму Outlook 2007, предлози за састанак сада се појављују приликом креирања захтева за састанак. Распореди за учеснике анализирају се и предлаже се најбоље време на основу свачије доступности.
 
Групе календара    
Брзо прегледајте календаре особа са којима често сарађујете. Изаберите чланове једном, а затим користите групу календара сваки пут када желите да прикажете те исте календаре. Групе календара могу да укључују и ресурсе, као што су собе за конференције. Ово је одличан начин да пронађете доступне собе за конференције у згради. Више информација потражите у чланку Креирање, приказ или брисање групе календара.
 
Приказ распореда    
Било да користите нове групе календара или ручно бирате више календара за прегледање, нови приказ распореда може да вам помогне у уклањању нагађања из организовања састанака. Појединачни календар, календар ресурса или календар са групама календара приказују се у хоризонталном приказу да бисте брзо открили најбоље време за састајање.
 
Брзи приказ    
Када примите захтев за састанак, брзи приказ вам помаже да боље разумете како захтев за састанак утиче на ваш календар. Приликом креирања захтева за састанак или одговарања на њега, снимак календара приказује се у захтеву за састанак. Можете тренутно прегледати све неусаглашености или суседне ставке на календару без потребе за напуштањем захтева за састанак.
 
Рад са свим налозима у програму Outlook
Већи број Exchange налога     Outlook 2010 подржава већи број Exchange налога у оквиру једног Outlook профила.
 
IMAP побољшања    
Брисање порука у IMAP налогу е-поште слично је као код других типова налога е-поште. Када се поруке избришу, премештају се у фасциклу Избрисане ставке. Означавање порука за брисање и чишћење више нису неопходни.
 
Испуњавање свих задатака
Трака задужења    
Трака задужења је побољшана на основу захтева клијената. У програму Outlook 2010 приступ свакодневним заказаним обавезама и догађајима је бољи. Додатна побољшања укључују визуелне индикаторе за неусаглашености и неодговорене позиве за састанак, знаке за раздвајање дана и практично мењање величине превлачењем и отпуштањем како бисте видели више садржаја који су вам потребни у тренутку када су вам потребни. Више информација потражите у чланку Промена величине или садржаја траке задужења.
 
Ново име датотеке са подацима     
Приликом чувања Outlook информација на рачунару, користи се датотека са подацима. У претходним верзијама програма Outlook ове датотеке су се звале датотеке личних фасцикли (.пст) и датотеке ванмрежних фасцикли (.ост). Сада се називају Outlook датотека са подацима (.пст) и ванмрежна Оутлоок датотека са подацима (.ост). Више информација потражите у чланку Креирање датотеке за чување информација.
 
Лакши приступ Outlook датотекама са подацима (.пст и .ост)     Све старије верзије програма Outlook чувале су датотеке са подацима у форматима датотека личних фасцикли (.пст) и датотека ванмрежних фасцикли (.ост) у скривеној фасцикли на рачунару. У програму Outlook 2010 све нове датотеке са подацима које креирате чувају се подразумевано у фасцикли „Документи\Моје Outlook датотеке“. То вам олакшава да направите резервну копију Outlook података, као и да пронађете и копирате датотеку са подацима на нови рачунар. Више информација потражите у чланку Креирање датотеке за чување информација.
 
Одржавање повезаности
Outlook Social Connector
Нова функција Outlook Social Connector (OSC)  повезује вас са друштвеним и пословним мрежама које користите, укључујући Microsoft SharePoint, Windows Live и друге популарне локације независних произвођача. Можете да преузмете додатне информације и останете у контакту са особама са своје мреже не напуштајући Outlook. Више информација потражите у чланку Увод у Outlook Social Connector.
 
Брзи контакти    
Добијте бржи приступ контактима, укључујући размену тренутних порука и индикаторе присутности са брзим контактима без напуштања приказа поште. Помоћу новог поља Пронађи контакт на траци можете почети да куцате име особе коју тражите и добити тренутне резултате  – укључујући више начина за повезивање са особом, укључујући размену тренутних порука, телефон, пошту и планирање састанка. Када је омогућена интеграција са програмом Microsoft Office Communicator, можете претражити свој глобални списак адреса (GAL) и контакте помоћу претраге куцањем унапред која приказује фотографије, наслов и доступност корисника поред имена.
 
Хијерархијски адресар    
Можете изабрати примаоце порука, захтева за састанак и задужења тако што ћете прегледати приказ организације у облику стабла у Outlook адресару.
 
Побољшања услуге „Обједињена размена порука“
Транскрипти говорне поште    
Преглед говорне поште обезбеђује транскрипт поруке која је остављена у говорној пошти из говора у текст.
 
Безбедна говорна пошта    
Заштићена говорна пошта помаже у заштити и ограничавању говорне поште само на намењене примаоце.
 
Додатне побољшања
Контрола за зумирање приказа    
Повећајте или смањите приказ поште или календара помоћу нове контроле клизача за зумирање у дну прозора.
 
Термометар квоте    
У новом приказу Приказ „Backstage“ информације о вашем налогу укључују визуелно представљање количине преосталог простора у поштанском сандучету.
 
Окно за навигацију    
Све команде и прикази коју се раније постојали у окну за навигацију премештени су на траку. Редослед фасцикли такође је промењен да би било лакше пронаћи уобичајене подразумеване фасцикле, посебно „Пријемно поштанско сандуче“ и „Избрисане ставке“. Нека заглавља и иконе уклоњени су да би се унапредио изглед окна за навигацију.
 
 
Проширивост    
Outlook 2010 пружа функције које су захтевали пројектанти и које омогућавају прилагођавање Outlook корисничког интерфејса специфично за апликације. Поред побољшане програмабилности Outlook корисничког интерфејса, Outlook објектни модел обезбеђује подршку за нове и проширене функције у производу, као што су разговори и мобилне ставке.
 
Прекидачи у командној линији    
Додатни прекидачи у командној линији додати су ради примене и решавања проблема. Више информација потражите у чланку Прекидачи у командној линији за Microsoft Outlook 2010.
 
64-битна подршка    
Outlook 2010 је доступан у 32-битној и 64-битној верзији.