Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција СКЛАДИШТЕ
ДЕРВИШ ИЛИ ЧОВЕК, ЖИВОТ И СМРТ
ДЕРВИШ ИЛИ ЧОВЕК, ЖИВОТ И СМРТ
прво издање, 2010.
11,5 х 19,5 цм, 200 стр.
броширан повез, ћирилица
978-86-519-0497-7
Пуна цена:
517,00 ДИН

Цена на сајту:
310,20 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
310,20 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
310,20 ДИН
+ (трошкови доставе)

Иако постоји доста књига везаних за живот и дело Меше Селимовића, ова осветљава један до сада недовољно осветљен аспект његовог дела – религијски подтекст романа Дервиш и смрт, отварајући сасвим нови дискурс тумачења Селимовићевог дела. Да парадокс буде већи, многи су управо тумaчење романа Дервиш и смрт управо тумачили из религијског контекста али само се ова књига бави на прави начин религијским подтекстом као основом која најбоље отвара и све остале аспекте читања и тумачења. 

Гласник обележио стогодишњицу рођења Меше Селимовића
27. Април 2010.

Стогодишњицу рођења српског писца Меше Селимовића Гласник је обeлежио у понедељак, 26. априла, у Римској дворани Библиотеке града Београда, представивши две књиге: Дервишева кобна птица Радована Поповића и Дервиш или човек, живот и смрт Надије Реброње.

О издањима су том приликом говорили Надија Реброња, Петар Арбутина и Гордана Милосављевић-Стојановић.

Радован Поповић познат је нашој јавности као аутор биографских књига наших најпознатијих писаца, међу којима је и Меша Селимовић. Дервишева кобна птица успешно испуњава празнине у нашој књижевној историографији, које живот и дело писца приближавају читаоцу. Поповић је истражио мноштво архива, „ископао“ непознато и невидљиво, што су деценије сакриле, и представио Селимовића потпуније и присније од других.

„Ова збирка као да је створена за оне који треба да савладају Мешине романе“, написао је о књизи Дервишева кобна птица Радослав Братић.   

Вероватно једно од најсложенијих и најслојевитијих дела послератне српске књижевности, роман Дервиш и смрт, сублимише све квалитативне доминате Селимовићевог рукописа. Дервиш и смрт је универзална парадигма о добру и злу, слободи и тоталитарним системима, о дијалектици и устројству друштва и положају мислећег човека у њему. Али свако досадашње тумачење остајало је углавном унутар једног критичког дискурса који се завршавао хуманистичким аспектима или социо-антрополошком сликом.

Надија Реброња у студији Дервиш или човек, живот и смрт (Религијски подтекст романа Дервиш и смрт Меше Селимовића) одлази корак даље ка митским и имагинативним просторима исламског веровања и свете књиге Куран, поредећи древна предања и границе пишчеве слободе, тражећи и налазећи кључеве догматске свести, али и минуциозних Селимовићевих карактеролошких нијансирања ликова.

Петар Арбутина је оценио да Надија Реброња „долазећи до занимљивих и необичних увида и паралелизама, у исламу као и у другим религијама, успоставља праву меру односа, преплитања и узајамне инспиративности две књиге – највеће књиге ислама и једног од највећих романа 20. века“.