Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања
МЕДИЈСКИ СПЕКТАКЛ И ДЕСТРУКЦИЈА
МЕДИЈСКИ СПЕКТАКЛ И ДЕСТРУКЦИЈА
саиздаваштво са Универзитетом уметности у Београду
прво издање
2010
16 х 24 цм
204 стр.
броширан повез
латиница
978-86-519-0621-6
Пуна цена:
495,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Да ли светом владају они који поседују највећу економску, из које произилази и највећа војна моћ, или они који проповедају надмоћан идеолошки концепт, старо је питање на које је одговор тешко дати.

Досадашња историја показује да иза концепта за који већина верује да је надмоћан, пре или касније, и уз веће или мање жртве, стаје и оружана сила, а поседници оружане силе брзо и ефикасно преузимају власт над економским ресурсима. И то је неспорно. Спорно је, међутим, до које мере пракса декларативног владања одређеног концепта има везе са његовим изворним начелима: да ли је пракса хришћанства, на пример, након његовог званичног признања у оквирима Римског царства, ближа римској традицији него изворним хришћанским постулатима…

У времену у ком живимо – и које, ако изузмемо експанзију радикалног, политичког ислама, карактерише планетарни идеолошки дефицит – стару дилему потискује нова: до које су мере некадашње идеолошке господаре сменили господари медијске манипулације и да ли стварност коју нам се чини да живимо постаје пуки платоновски привид, одраз виртуелне стварности коју производе креатори медијског спектакла: они исти који су – успевши да хипи покрет шездесетих, наоко фаталну опасност за опстанак капитализма на Западу, претворе у комерцијални продукт – са невероватном лакоћом, захваљујући рекламама за кока-колу и „маркетингу“ непостојећег „рата звезда“, успели да сруше моћну совјетску империју и комунистички блок, и који већ две деценије суверено владају светом?

Ово питање свих питања данашњег времена и данашњег света, у контексту разматрање трагедије од 11. септембра 2001. као прворазредног медијског феномена, на инспиративан начин разматра Владислав Шћепановић у књизи Медијски спектакл и деструкција, коју је Службени гласник објавио ове године.