ОД СЛИКА О ДРУГОМЕ КА ПОЕТИЦИ
ОД СЛИКА О ДРУГОМЕ КА ПОЕТИЦИ
прво издање
2009
13
5 х 20 цм
184 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-0424-3
Пуна цена:
495,00 ДИН

Цена на сајту:
470,25 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

„У овом раду покушаћемо да се бар приближимо критичном тренутку ослобађања од дискурса заборава Драгутина Ј. Илића, ослобађању од слике непрекидно Другог у српској књижевности на размеђи 19. и 20. века.

Методологија, која, верујемо, ослобађа од терета заборава и води ка поетици прозног стваралаштва Драгутина Ј. Илића јесте интердисциплинарне природе и већ дуже време је присутна у науци о књижевности под називом имагологија. Одлучујемо се за имагологију јер оно што се одређује као специфични предмет интересовања имагологије – истраживање конструкција Другости (првенствено Другог у концептима националих карактеризација) у књижевној пракси – присутно је у великој мери у прози Драгутина Ј. Илића. Измењивост Другог, мењање односа према њему и постепено напуштање концепта Другог у структури дела води нас ка једној могућој анализи Илићевог дела.

Драгутин Ј. Илић, тај ’последњи романтичар’, близак је нама јер поновно јачање стратегија етницитета у процесу глобализације постаје наше заједничко искуство. Феномен ’етничког препорода’ у земљама Источне Европе с краја 20. века, парадоксални производи глобализације, као што је поново пронађена културна разлика, постају лакше разумљиви имаголошким читањем дела српских писаца друге половине 19. века, као и дела Драгутина Ј. Илића.“ (Жељко Милановић)