СВЕТОВИ УМЕТНОСТИ
Поглед у књигу
СВЕТОВИ УМЕТНОСТИ
прво издање, 2012.
15 х 23 цм
броширан повез, ћирилица
ISBN: 978-86-519-1001-5
Пуна цена:
2.420,00 ДИН

Цена на сајту:
330,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
330,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
330,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Представљено првих шест књига
ИЗАБРАНИХ РАЗГОВОРА Милоша Јевтића
16. Новембар 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 15. новембра представљено је првих шест од укупно 12 књига Изабраних разговора Милоша Јевтића.

О књигама су говорили проф. др Дарко Танасковић, уредник и директор Гласника Слободан Гавриловић и аутор.

Аутор предговора, проф. др Танасковић означио је серију као јединствени подвиг, плод човекољубља и одговорности аутора који је саговорницима омогућио да кроз разговор постану свесни себе, будући да су му говорили и оно што нису имали намеру да кажу. Аутор је, међутим, био довољно увиђаван да их никада није наводио да кажу оно што стварно нису желели, или оно што некада нису ни смели да кажу.

Тражећи неки заједнички именитељ за све саговорнике, Танасковић је навео да их има неколико, а на првом месту – да су сви били мајстори свог заната и да су се потврдили и у земљи и свету.

„Сви су били светски људи, али дубоко укорењени у родно тло, што се данас сматра да је немогуће, и сви су волели друге људе и били спремни на дијалог“, нагласио је он.

Гавриловић је представио аутора као уваженог новинара и уредника на чијим су се емисијама училе генерације и које су биле сведочанства епохе и упориште персонализоване меморије. Он је рекао да су за серију одабрани и за ову прилику посебно приређени текстови разговора Јевтића са саговорницима различитих генерација, стручне, идејне и националне припадности, а да је свака књига уређена према областима деловања Јевтићевих гостију и природи њихових сведочења.

Шест објављених књига, како је приметио Гавриловић, почињу, и то не случајно, томом у коме су разговори с лингвистима, а насловљен је Чудо језика, јер реч и језик су у центру пажње самога Јевтића. Следе Поднебље духа (разговори с мислиоцима), Тачке ослонца (разговори са историчарима књижевности), Чувари традиције (разговори са истраживачима и тумачима прошлости), Радост читања (разговори са песницима) и Лепота звука (разговори с музичарима). У припреми су књиге: Печат времена (о прозној књижевности), Светови уметности (о ликовној уметности), Живот сцене (о позоришту и театрологији), Поузданост науке (о медицини, природним и техничким наукама), Снага градитељства (о архитектури и урбанизму), а последњи, 12. том Преплитања, садржи 15 разговора са ствараоцима различитих профила из република бивше Југославије. Гавриловић је проценио да ће ових 12 књига бити значајна синтеза за истраживаче у будућности да виде дубину знања и духовности својих предака, а то што су се разговори одвијали спонтано, а не према научним стандардима чини их бољим и драгоценијим.

Јевтић је објаснио да је започео с објављивањем разговора у форми књига и да је тако створена едиција „Одговори“ која данас броји више од 300 наслова. Намера му је била, како је истакао, да одбрани новинарство од пролазности и покаже лепоту разговарања, и да је зато захвалан што ће ове књиге да остану као трајан траг.

Он је признао да је током четири деценије имао веома примамљиве понуде да разговара с политичарима или неким привредницима, а данас богаташима, и да никада није одустао од почетне идеје да разговара само с уметницима и научницима.

Јевтић  се захвалио говорницима и објаснио да је књиге почео да пише када је схватио да људи не слушају једни друге, већ само себе.
Аутор је, на крају, рекао да је највећи труд био припрема за разговор будући да: „Ми као новинари треба да будемо упућени и у ствари које нисмо учили у школи“.