У Клубу – књижари – галерији Гласник, у четвртак 13. септембра, представљена је књига Кока-кола социјализам  историчарке Радине Вучетић.

О књизи која говори о америчком утицају на поп културу у Југославији шездесетих година 20. века, животу обичних грађана, али и политичким односима Југославије и Америке, говорили су проф. др Милан Ристовић, Гордана Милосављевић Стојановић и ауторка.

Ауторка анализира американизацију земље у којој је било могуће бити Титов пионир који гледа Дизнијеве цртане филмове, у којој су постојале рокенрол песме о Титу, у којој су се пили кока-кола и руски квас.

Ристовић је рекао да је Југославија као веома сложена држава компликована за научно истраживање и да књига даје доста одговора, али истовремено отвара и нова питања.

„Излизана је флоскула да се нешто може научити из историје, то се никад није десило, али књига даје одговоре и нуди разумевање садашње ситуације у земљама насталим на тлу Југославије“, истакао је Ристовић, нагласивши да је реч о темељном истраживању сложеног феномена – американизације Југославије – без којег није могуће разумети шта нам се касније догодило.

Ауторка је рекла да је у књизи приказана равнотежа између реалног живота у Југославији и „ружичасте“ слике те земље која је створена уласком америчке популарне културе.

„Политички систем у Југославији шездесетих година прошлог века нудио је слободу избора, али не у облику суштинске демократије и вишепартијског система, већ кроз мале ствари које обичним људима живот чине лепшим“, рекла је Вучетићева.

Према њеним речима, у време када је режим био благонаклон према „западном паковању“, с репертоара су скидане позоришне представе и забрањивани су филмови тзв. црног таласа, који су били својеврсна критика тог друштва.

Она је додала да је рад на књизи започет од крајње личног приступа и искуства, а да то дело, поред американизације поп културе, говори и о социјалистичкој Југославији, хладном рату, Титу, значајним уметницима с тог простора, као и „обичним“ људима.