ПРВА ПРОЛЕТЕРСКА
ПРВА ПРОЛЕТЕРСКА
прво издање, 2011.
15 х 23 цм, 1.144 стр.
броширан повез, латиница
ISBN: 978-86-519-1166-1
Пуна цена:
2.530,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.
Књига Богдана Зелића Боће о Првој народноослободилачкој ударној пролетерској бригади, основаној 21. децембра 1941. у Рудом, представља драгоцено и вишеструко важно сведо­чење борца и старешине из првих редова ове бригаде, о њеном ратном путу и борбама од 1941. до 1945. године. Зелић је написао обимно дело врло сложене, слојевите структуре, које нас често ставља пред питање да ли су догађаји и личности о којима сведочи пристигли из света литературе.

Зелић доследно повезује борбу пролетера за слободу са непресахлим слободарским традицијама српског и других југосло­венских народа који су се кроз историју борили за то да сами одлучују о сопственој судбини.

Полемички набој долази до изражаја у његовим сведочењима о исказаним слабостима у руковођењу партизанском борбом од њених почетака па све до борби на Сремском фронту.

У години у којој се обележава 70 година од формирања Прве пролетерске бригаде, ова књига је нека врста споменика самим пролетерима, њиховој Првој пролетерској и њеним чистим мо­ралним, борбеним и слободарским извориштима.


(Слободан Кљакић)