КОЧА ПОПОВИЋ
КОЧА ПОПОВИЋ ДУБОКА ЉУДСКА ТАЈНА
четврто издање, 2019, 17 х 24 цм, 516 стр., тврди повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2092-2
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
1.254,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

... Уверен сам да ће, захваљујући овој књизи, сваки читалац упознати Кочу Поповића као свестрану, несвакидашњу личност XX века, која је учествовала у стварању историје свог времена. Али, истовремено сам свестан да многе странице Кочиног живота и његових погледа на свет нису до сада довољно истраженe, па ни познатe нашој јавности. Том огромном послу сам приступио као истраживачком изазову у ишчитавању његових свакодневних, руком писаних записа на више хиљада страница. Надам се да ће то употпунити поглед не само на његову личност већ и на време, прилике, унутрашња збивања и околности у СФРЈ, који су карактерисали посебно последњу трећину прошлог столећа, а који су у многим детаљима готово непознати савременој историји...

Књига представља искорак у том правцу.

... Већ данас се може рећи да Коча Поповић представља једну од вертикала на коју се ослања савремена српска историја. Модерна Србија ће то с временом увидети, али и потврдити. Људи ће и код нас схватити да човек може оставити значајан траг у историји свог народа јер је био интелектуалац, успешан војсковођа, истакнут и врло цењен дипломата и државник с идејама и страсном жељом да мења друштво, а да притом никада себи не додели улогу ВОЂЕ. Осведочени борац против фашизма, Коча је настојао да се наше друштво модернизује на основама европских вредности и демократије, опет се не борећи при томе за личну власт. Био је омиљен у народу, поштован и цењен широм некадашње Југославије. У томе и јесте његова величина, али и ТАЈНА...

Душан Чкребић

Како је истакао Мишко Стојановић књига говори о фасцинантној романескној личности чији би живот у другим земљама био одавно тема за филм а код нас ниједна улица не носи његово име. Из ових страница може се видети лик генијалног ратника који између борби чита Гетеа и бележи своје најинтимније снове, човека који је више знао него што је говорио и више волео него што је показивао, политичара који није држао до признања и одликовања, интелектуалног циника и егоцентрика чије су саркастичне примедбе ударале као мачем.
 
ПРВИ ЕВРОПЕЈАЦ - Код Коче Поповића највише ме је импресионирала његова интелектуалност с једне стране и с друге одлучност и у рату и у животу. Био је васпитаван на изворима европске социјалдемократије и европских вредности тако да се може рећи да је један од наших првих Европејаца у данашњем смислу те речи. Био је ватрени противник једноумља јер је сматрао да се може једино напредовати кроз расправе и суочавања различитих мишљења - рекао је за „Новости“ Душан Чкребић.
 
Као човек који је држао до људског достојанства и поноса Коча је када се у Келну и Франкфурту тридесетих година суочио са фашизмом, себи рекао: „Нећу више да млатим празну сламу“ и постао члан Комунистичке партије. За време рата био је генијални војсковођа коме пробој на Сутјесци многи завидљивци нису могли да опросте. У све битке улазио је промишљено. Када је после рата своје борце упитао зашто га упорно предлажу за народног хероја, добио је одговор: „Зато што смо остали живи!“, рекао је Чкребић.
 
- Био је бриљантан дипломата са великим угледом у свету, а као човек веома скроман, о чему сведочи и то што је сву своју имовину поклонио. Привидном ароганцијом бранио се од насртљиваца и незналица. Из политике је изашао добровољно, незадовољан што није било очекиваних демократских промена у друштву. Коча је као Халејева комета која се у Србији може видети једном у 76 година - закључио је Чкребић, електроинжењер по струци који је имао изузетну политичку каријеру: од председника Привредне коморе, Извршног већа и Скупштине Србије до председника ЦК СКС, Председништва Србије и члана Председништва ЦК СК СКЈ. Средином деведесетих разишао се са Милошевићем и изашао из политичког живота.
 
Д. Бт.