Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција ПРОПЛАНЦИ ЕСЕЈА
ГЛЕЧЕР У МРЕЖИ
ГЛЕЧЕР У МРЕЖИ
прво издање, 2010.
13,5 х 20 цм, 372 стр.
броширан повез, ћирилица
978-86-519-0464-9
Пуна цена:
880,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Глечер у мрежи – Отворена књига 1 представља неуобичајену, необичну и сасвим оригиналну књигу по замисли и уметничким намерама. Она је збирка докумената из пишчеве стваралачке радионице. Уобичајено је да се објављује материјал из пишчеве заоставштине, али није било примера да сâм писац објављује материјал из свог радног стола и личне архиве. Замисао Миленка Пајића обрадоваће читалачку публику али и истраживаче књижевности, јер овакве књиге омогућују потпуни увид у стваралачки процес, али и увид у пишчеву поетику.

Свако поглавље је компоновано из више текстова разнородне садржине и жанровског облика: записа о стварању и стваралаштву, скица, планова, прича, есеја, интервјуа, писама, исписа из научне и публицистичке прозе, приказа ликовних изложби, фотографија, факсимила, цртежа.

Пајићев пређени стваралачки пут просто је фасцинантан. Његова грандиозна знатижеља одвешће га даље – не зна куда?! – у посве нова чудесна искушења којима ваља бар бити сведок.

(Станиша Величковић)

Представљена књига и отворена изложба
ГЛЕЧЕР У МРЕЖИ

17. Јун 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у четвртак, 16. јуна отворена је изложба и представљена књига Глечер у мрежи Миленка Пајића.
О томе су, поред аутора, говорили Бранко Пиргић и уредник књиге Петар Арбутина.

Пајић је добитник Андрићеве награде за 2009. годину која му је додељена за циклус „Документарне приче“ из књиге Имам причу за тебе.

Петар Арбутина је оценио да Глечер у мрежи представља неуобичајену, необичну и сасвим оригиналну књигу по замисли и уметничким намерама. Подсетивши да је Пајић са Давидом Албахаријем, Светиславом Басаром и Михаилом Пантићем припада ономе што се и данас назива „Младом српском прозом“ која је истраживала нове могућности литературе и по форми и садржају, Арбутина је истакао да је реч о изузетно свестраном ствараоцу, који се није задовољио писањем већ је подједнако био мултимедијални уметник и поборник концептуализма. Ова књига је стога, према његовим речима, особени плод једне изузетне имагинације, ерудиције и радозналости која је отворена према читаоцу дајући му и физички могућност да је допише.

Пиргић је казао да га је књига привукла чим се појавила, и да је она својеврсни водич кроз литерарну и ликовну Пајићеву авантуру, који је увек веома актуелан, јер је спреман да изненади и да се потпуно промени. Он је књигу назвао збирком докумената из пишчеве стваралачке радионице која показује прави ватромет тема и жанрова и то је заправо једно отворено дело.

„Уобичајено је да се објављује материјал из пишчеве заоставштине, али није било примера да сам писац објављује материјал из свог радног стола и личне архиве“, нагласио је он.

Аутор је признао да је књига остварење његовог сна и да је за њега битно што је у њој показао цео дијапазон вишедеценијских интересовања.
„Овде сам свој на своме“, закључио је Пајић.

„Свако поглавље Пајићеве књиге компоновано из више текстова разнородне садржине и жанровског облика: записа о стварању и стваралаштву, скица, планова, прича, есеја, интервјуа, писама, исписа из научне и публицистичке прозе, приказа ликовних изложби, фотографија, факсимила, цртежа. Замисао Миленка Пајића обрадоваће читалачку публику али и истраживаче књижевности, јер овакве књиге омогућују потпуни увид у стваралачки процес, али и увид у пишчеву поетику“, забележио је у поговору Станиша Величковић.