МЕТОХИЈА
Поглед у књигу
МЕТОХИЈА
саиздаваштво са Прометејем из Новог Сада
прво издање, 2013
23,5 х 29,5 цм
428 стр.
тврди повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1727-4
Пуна цена:
5.092,59 ДИН

Цена на сајту:
1.100,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.
Метохија је књига о јужном делу српске државе, написана на четири стотине страница и садржи 325 илустрација. Подељена је на тринаест поглавља која су обухватила Метохију од средњег века до савременог стања, када су албански сепаратисти поубијали и раселили многе Србе и порушили њихове богомоље. У првом поглављу дата је етимологија речи Метохија; објашњене су географске особине области и историјски извори у којима се Метохија помиње. Друго поглавље говори о именима жупа и српским владарима, градитељима и ктиторима. У трећем поглављу се наводи шта су све урадили црквени поглавари на овом простору, њихови метоси и зидање цркава и манастира. У четвртом поглављу „Метохија за време турске владавине и албанских злочинстава 1455–1912“ говори се о пропасти српске државе, доласку Турака и силаску Албанаца са високих планина у Албанији.
 
Следећа поглавља посвећена су манастирима у Метохији, средњовековним испосницама, (претежно концентрисаним око градова Пећ и Призрен), средњовековним писарницама. Велика целина посвећена је градовима у Метохији, иконама и звонима. У поглављу „Стара српска гробља у Метохији“ приказан је најстарији период из ког су сачувани гробови и њихова обележја. Поглавље „Џамије саграђене на местима цркава и црквишта“ сведочи да је у Метохији затирано културно наслеђе Срба. У једанаестом поглављу детаљно су обрађена насеља у Метохији са црквама и њиховим остацима.
 
Тако скупљена грађа систематично је поређана у азбучном низу. Обрађено је свако метохијско село које је пронађено у историјским изворима, или је сам аутор то место посетио како би више сазнавао од мештана. Бројни подаци су праћени фотографијама цркава, фресака, насеобина са простора Метохије. На крају, обимност коришћене литературе сведочи о томе да је аутор веома савесно приступио писању ове књиге.
 
Објављивање ове књиге било је веома захтеван, али и неопходан процес, јер очување српског идентитета везаног за овај простор никад није било теже. Пратећи потресне чињенице из наше националне историје кроз ову књигу која се бави искључиво чињеницама, видимо како су се звона топила, цркве рушиле и уграђивале у албанске куће, црквишта зарастала у траву, а читава насеља нестајала тако да је од њих остало још само име. Уверени смо да један овако велики подухват мора стићи до читалаца, како би генерације које долазе сачувале истину о Метохији.