Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | ЕДИЦИЈА ЕВРОПСКА УНИЈА
МЕЊАЊЕ ЕВРОПЕ – ИСТОРИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
МЕЊАЊЕ ЕВРОПЕ – ИСТОРИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
превели Тања Мишчевић и Душан Игњатовић
прво издање
2010
17 х 24 цм
344 стр.
броширан повез
латиница
978-86-519-0583-7
Пуна цена:
1.485,00 ДИН

Цена на сајту:
330,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Књига Дезмона Динана Мењање Европе – Историја Европске уније представља веома значајан допринос већ постојећој литератури на српском језику о Европској унији. Ово је обухватна и темељна историја која је истовремено користан увод за „почетнике“, али и врсно политолошко штиво за зналце. Динан је пошао од погубне историје ратова и сукоба који су Европу довели до најдубљих понора човечанства током XIX и XX века, како би показао зашто је дошло до „високо институционализованог облика интеграције какав представља ЕУ“ као начина спречавања сличних историјских катастрофа на тлу Европе.

Динанова књига је вишеструко значајна за нас јер подсећа на темељне идеје порекла и начина постанка Европске уније и самим тим даје оквир и упутство за употребу, водич  за приступање. Подучава да не треба клонути духом када расте евроскептицизам, да је данашња опасност апатија, а додао бих и цинизам, а не ратови. Мада је за нас у Србији, па и за регион, чињеница да смо се деведесетих суновратили у европску „предисторију“ – решавање изазова на насилан, крвав и погубан, ратни начин, управо је почетна идеја о мировном политичком пројекту европског уједињења неопходно полазиште.

Ваља постати део шире породице, поделити део своје суверености како би се сачувао национални интерес. Остати изван Европске уније за земљу каква је Србија може само значити много већи степен неизвесности него бити њен део и заједнички решавати крупне изазове пред којима данас стоје Европа и свет.

(Иван Вејвода)