Налазите се | Аутори - Елејн Пејгелс
Елејн Пејгелс
Елејн Пејгелс

Elaine Pagels (транскрибовано Елејн Пејгелс, рођена као Elaine Hiesey 13. 2. 1943.) је америчка историчарка религије и универзитетска професорица чије је главно поље истраживања историја раног хришћанства, а посебно гностицизам.
 
Живот 
 
1965. године је уписала постдипломске студије историје хришћанства на Харвардском универзитету. За тему докторске дисертације, коју је писала наХарварду и Оксфорду, је узела спор између гностичког и ортодоксног хришћанства. 1969. се удала за познатог америчког физичара Хајнца Пејгелса, с којим је имала сина. Обоје су умрли у периоду од годину дана - син од болести, а муж у планинарској несрећи, а што је Пагелс инспирисало да поновно истражи сопствену духовност и напише Порекло сатане.
 
Докторирала је на Харварду 1970. и прихватила место наставника у Колеџу Барнард, Универзитет Колумбија. По објављивању двеју стручних књига о раном хришћанском гностицизму, 1975. је примила стипендије (од Америчког савета учених друштава и од Америчког филозофског друштва) како би могла да проучава рукописе књижнице Наг Хамади у Коптском музеју у Каиру. Учествовала је у припремању првог целокупног издања на енглеском, објављеног у Сједињеним Државама 1977. године. 
 
Дела
 
Њене најпознатије књиге су:
 
Гностичка јеванђеља (The Gnostic Gospels), 1979.
Адам, Ева и Змија (Adam, Eve and the Serpent), 1988.
Порекло Сатане (The Origin of Satan), 1995.
С оне стране вере (Beyond Belief: The Secret Gospel of Thomas), 2003.
Читање Јуде (Reading Judas: The Gospel of Judas and the Shaping of Christianity), 2007.
 
Полазећи од тезе о политичкој суштини религијских институција, Елејн Пејгелс разоткрива основне догме званичног хришћанства као политичке митове створене да би се учврстила превласт групе водећих идеолога у црквеној хијерархији.
ОТКРОВЕЊА
Поглед у књигу
ОТКРОВЕЊА
И поста рат на небу. Михаило и анђели његови ударише на змијурину и анђеле њене. [...] И збачена би змијурина, ђаволска, сотонска, и с њом анђели њени (Апокалипса, 12: 7–9).'
превео Зоран Миндеровић
прво издање, 2013
12 х 20 цм
232 стр.
броширан повез
латиница
ISBN: 978-86-519-1714-4
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
220,00 ДИН + (трошкови доставе)
Акцијска цена:
220,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
220,00 ДИН
+ (трошкови доставе)