Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција НОВИ СВЕТ
ТЕОРИЈА КЊИЖЕВНОСТИ - Са рјечником књижевнога називља
Поглед у књигу
ТЕОРИЈА КЊИЖЕВНОСТИ - Са рјечником књижевнога називља
прво издање, 2012
15,7 х 23 цм
576 стр.
тврди повез
латиница
978-86-519-1199-9
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
330,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

   „Када ми је професор Гојко Тешић предложио да у овом издавачком подузећу објавим Теорију књижевности, најприје сам рекао како ми се чини да та књига ипак припада прошлости с обзиром на све што се догодило у проучавању књижевности откако сам је написао. Осим тога, споменух да сам је готово замрзио, као што је једном Флауберт рекао да је замрзио Госпођу Бовари, јер гдјегод дође, сви му говоре како познају његов опус, а ништа друго његово нису прочитали. Но морам рећи, он је написао изврстан роман, а ја сам написао основни приручник за ученике и студенте прве године, па баш и не бих желио да то буде једино дјело због којега ме читатељи познају. Ипак, професор ме Тешић поколебао јер је напоменуо како без обзира на буран и сложен развој теорије књижевности, увод у неке основне спознаје мора проћи сватко тко се жели упутити у сувремено стање.

      Теорију књижевности написао сам 1974. године. Била је добро примљена, представљена је и у Београду, доживјела је бројна издања, а колико ми је познато, употребљавала се и на ширем подручју бивше државе. Мислим да то прије свега захваљује настојању да школску традицију повежем с тада сувременим схваћањима о интерпретацији, руском формализму и структурализму. Нисам при томе желио да књигу сувише оптеретим властитим стајалиштима. Писао сам у жанру примјереном приручнику, настојао сам само упозорити на основне појмове и постојеће спознаје, но ипак држим да сам се ’одмакнуо’ од тада устаљених образаца и ’примакнуо’ схваћању књижевности као самосвојне стваралачке дјелатности. У каснијим сам издањима текст мјестимице и надопуњавао, одуставши тек када сам примијетио да се цјелина не може поправљати у дијеловима, а да нову цјелину по свој прилици мора нетко други написати.

      Професор Тешић и тим је поводом предложио да заједно с Теоријом објавим и Рјечник књижевнога називља, који је настао знатно касније. И њега сам, међутим, написао искључиво због ученика и студената, па је задржао карактер увода. Сматрам тако да се уклапа у излагање Теорије, јер уводи и објашњава и неке основне појмове који се учестало понављају у новијим теоријама и књижевној критици. Вјерујем зато да може бити од помоћи и новим читатељима, но напомињем да нисам желио надићи оквире основног приручника.“


Миливој Солар