Налазите се | Аутори - Веселин Шљиванчанин
Веселин Шљиванчанин

Веселин Шљиванчанин

Из Википедије, слободне енциклопедије


Датум рођења
 
13. јун 1953.

Место рођења
 
Палеж, ФНРЈ
 
Професија

 
војно лице
 
Учешће у ратовима
 
Распад СФРЈ
 
Служба
 
Југословенска народна армија
Војска Југославије
  
Чин
 
пуковник
 
Одликовања

Веселин Шљиванчанин (Палеж, Општина Жабљак, ФНР Југославија, 13. јун 1953) је пензионисани официр Југословенске народне армије и Војске Југославије, један од команданата југословенских снага у бици за Вуковар.

Живот
 
Завршио је средњу школу у Сарајеву и Војну академију у Београду. Похађао је штапску школу тактике и курс војне полиције у Панчеву.
 
Био је шеф групе за обезбеђење Вељка Кадијевића. На Кадијевићев предлог постављен је за начелника безбедности Гардијске бригаде. Од септембра 1991. учествује у борбама на Вуковарском ратишту. Био је оперативни командант снага ЈНА у последњој фази опсаде Вуковара. Тада је имао чин мајора. По окончању битке унапређен је у чин потпуковника. Био је командант Пете моторизоване бригаде подгоричког корпуса Војске Југославије.
 
Хашки трибунал га је оптужио 7. новембра 1995. заједно са Милетом Мркшићем и Мирославом Радићем (Вуковарска тројка) као и са ондашњим градоначелником Вуковара Славком Докмановићем. Шљиванчанин се терети да је одговоран за масовно убиство на Овчари. Почетком 1996. унапређен је у чин пуковника. На Војној академији у Београду предавао је тактику. Пензионисан је октобра 2001. Ухапшен је у Београду 13. јуна 2003. године а у Хашки трибунал је изручен 1. јула. Суђење је почело октобра 2005. године.
 
Дана 27. септембра 2007, судско веће Хашког трибунала неправноснажно је осудило Шљиванчанина на пет година затвора за помагање и подржавање мучења хрватских заробљеника на фарми Овчара, 20. новембра 1991, а ослободило кривице за убиство. Пошто је у истражном затвору провео преко 4 године, суд га је у децембру 2007. превремено ослободио.Одлуком Жалбеног већа Хашког трибунала казна Веселину Шљиванчанину је 5. маја 2009. повећана на 17 година.
 
Трибунал у Хагу је 8. децембра 2010. донео нову пресуду којом је казна смањена на 10 година, што је био први пут да апелационо веће после ванредног преиспитивања, поништи своју претходну правоснажну пресуду. Шљивачанин је проглашен кривим за помагање и подржавање у мучењу тих заробљеника. Након издржане две трећине казне Хашки суд је ослободио Веселина Шљиванчанина 7. јула 2011. године.

СИНЕ, БУДИ ЧОВЕК
СИНЕ, БУДИ ЧОВЕК
Да ли су чојство и јунаштво рецидив прашњаве прошлости или нешто што нас из тамнина традиције обавезује у односу према садашњости и будућности – одговорност и обавеза која превазилази све актуелне политичке, идеолошке и националне предзнаке? Где човек постаје део гомиле и где престаје његово постојање у савести и истини? Ова питања су основа мемоарских записа Веселина Шљиванчанина, официра ЈНА и борца кога формира свест о дужности и обавези према прецима и одговорности према потомцима.'
друго допуњено издање, 2015, 13,5 х 20 цм, 232 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-1917-9
Пуна цена:
495,00 ДИН

Цена на сајту:
247,50 ДИН + (трошкови доставе)
Акцијска цена:
247,50 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
247,50 ДИН
+ (трошкови доставе)