Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | ФИЛОЗОФСКО-ТЕОЛОШКА ЕДИЦИЈА
ХРИШЋАНСКО ПРЕДАЊЕ, том I
ХРИШЋАНСКО ПРЕДАЊЕ, том I
превео Бранко Босанчић
прво издање
2009
15 х 23 цм
428 стр.
тврд повез
ћирилица
978-86-519-0104-4
Пуна цена:
1.870,00 ДИН

Цена на сајту:
1.776,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Први том Хришћанског предања – Историја развоја догмата Јарослава Пеликана обрађује период од 100. до 600. године после Христа и носи поднаслов Појава католичанског предања док други том обрађује период од 600. до 1700. године после Христа и носи наслов Дух источног хришћанства.

Реч је о два на нашем језику, до сада објављена дела петотомног рада, у ком аутор намерава да читаоца проведе кроз историју хришћанског учења. Тема трећег тома, који ће носити назив Успон средњовековне теологије, биће хришћанско учење у Латинској цркви од 600. до 1300. године. Четврти том, такође посвећен Западу, биће назван Реформација цркве и догма 1300–1700. У завршном тому, под насловом Хришћанско учење и савремена култура, аутор ће понудити виђење упоредног развоја Истока и Запада у савременим условима њиховог суочавања са заједничким изазовима.

Ако изузмемо назив и донекле структуру другог тома – у ком аутор термин „православље“ замењује термином „источно хришћанство“, како би нехалкидонске цркве издвојио из источног корпуса, чиме „подмлађује“ историја ортодоксне догме и чини своју концепцију подложном озбиљним оспоравањима –може се рећи да је Пеликан успео да напише књигу која је, иако на различите начине, једнако занимљива и корисна и теолошки настројеним истражитељима историје догмата и лаички оријентисаним проучаваоцима интелектуалне историје.

Коначно, оно што је у овом тренутку нарочито вредно истицања, а што већ у прва два тома упада у очи – иако дело са општим концептом који одређује његову композицију и организацију, Хришћанско предање је писано тако да сваки од његових делова може да функционише као независна јединица. Читалац, дакле, садржаје различитих томова ове књиге може да апсорбује засебно, што оправдава њихово парцијално објављивање.