ВЕЛИКИ РАТ
ВЕЛИКИ РАТ
друго издање, 2021, 13,5 х 20 цм, 480 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2389-3
Пуна цена:
880,00 ДИН

Цена на сајту:
836,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
792,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Велики рат је прворазредна сензација наше књижевности. Д. Ређеп


Повест о Великом рату, у широком просторном и временском плану, (четири године рата, сва европска бојишта, све супротстављене стране), утемељен на мноштву историјских реалија, беспрекорно обогаћен симболичким, надреалним и фантастичним, спојио је физичко и метафизичко егзистирање у полифону причу о непобитној историјској чињеници, која у роману добија сасвим ново значење.

Протагонисти Великог рата су крунисане главе, револуционари, уметници, жбири, произвођачи ималина и кројачице. Продавци зачина, композитори, лекари, будући диктатори, изгладнеле продавачице љубави, кафеџије и мужици што предсмртно проговарају непознатим језицима. Деца и старци. Мушкарци и жене. Они, што су хтели да лече сујету и хране его и они, што су плакали над смрћу непријатељских војника.

Велики рат је историјску реалију светског сукоба и њен хронотоп употребио да би казао вечну мисао: Готово сви су у рањеној Европи у роду: стричеви ударају на братанце, очеви на ћерке удате у туђини, дедовима су унуци крвни непријатељи... Ово је сублимација свевременске приче о односу добра и зла, о дуализму човековом, кроз сукоб творачког и деструктивног, Ероса и Танатоса.

Велики рат је свет у малом, вавилонско вишегласје несрећних јуришника на трон идеје, славе, трајања.

Ана Стишовић Миловановић