Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Едиција УМЕТНОЛОГИЈА | Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ
ПОРТРЕТИ
ПОРТРЕТИ Џон Берџер о уметницима
приредио Том Овертон, превео Миодраг Марковић, друго издање, 2020, 16 x 22,5 цм, 640 стр., броширан повез, латиница
978-86-519-2149-3
Пуна цена:
1.760,00 ДИН

Цена на сајту:
1.672,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.584,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Нова књига Џона Берџера ПОРТРЕТИ садржи укупно 74 есеја о различитим уметницима (које је сакупио и уредио Том Овертон), али и песме, изводе из романа и писама, као и разговоре. Берџер почиње анализом цртежа из пећине Шове (30.000 година пре н. е.), а завршава есејом о савременој палестинској уметници Ранди Мдах, рођеној 1983. године.

У продорној и јединственој прози, Берџер представља потпуно нове  начине размишљања о уметницима који су канонизовани, од Рембранта до Хенрија Мура, од Џексона Полока до Пикаса и наглашава суштинску везу између политике, уметности и ширег контекста истраживања културе. Резултат је чудесна шетња кроз многе векове визуелне културе, једног од најистакнутијих критичких гласова савременог света.

„Често мислим“, рекао је Берџер 1984. у једном интервјуу, „да чак и када  сам писао о уметности, то је заиста био начин за причање прича.“

Ово је књига која се чита и чува.

__________________

Берџер је писац који увек тражи више... интригантан и моћан ум и таленат.
New York Times

Џон Берџер нас учи како да мислимо, како да осећамо, како да гледамо на ствари док не откријемо оно што смо мислили да није тамо. Али, изнад свега, он нас учи како да волимо суочавање с невољама. Он је маестро.
Арундати Рој, аутор књиге Бог малих ствари

У овом изванредном делу, Џон Берџер започиње процес поновног откривања и оживљавања историје кроз визуелне наративе. Берџерова способност приповедања оштра је и интригантна. Он је један од највећих писаца нашег доба.
Ханс Улрих Обрист

Живот има више светлости и боје након сусрета с Берџером.
The Art Newspaper