Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција ИСТОРИЈА
НЕВИДЉИВИ НЕПРИЈАТЕЉ
НЕВИДЉИВИ НЕПРИЈАТЕЉ Вариола вера 1972
прво издање, 2022, 15 х 23 цм, 300 стр., броширан повез, латиница 978-86-519-2797-6
Пуна цена:
1.650,00 ДИН

Цена на сајту:
1.567,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.485,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Професорка Радина Вучетић написала је вредну, корисну и потребну књигу, којом је заокружен поглед на најскупљу, најдраматичнију, најобухватнију и најамбициознију акцију здравствене службе у послератној Југославији.  
У монографији Невидљиви непријатељ –  вариола вера 1972, она с научном минуциозношћу обрађује појаву, ток, утицај на свакодневни живот и социјално-политичке импликације највеће европске епидемије великих богиња после Другог светског рата, која је погодила Југославију пре пола века.

Проф. др Зоран Радовановић

Прихватајући се истраживања епидемије великих богиња у Југославије 1972. године, Радина Вучетић је себи поставила задатак да анализира не само појаву болести и њен здравствено-историјски аспект, већ да посматра изузетно сложен сплет процеса које је болест покренула у држави и југословенском друштву.
Не занемарујући један посебан вид овог сложеног феномена, свакодневицу и живот за време епидемије у градовима и селима у близини жаришта, у болницама и карантинима, ауторка даје   слику Људског понашања и реаговања, од пожртвованости, прихватања наметнутих мера, до страха, себичности, фатализма, сујеверја...
Пред читаоцем је одлично, и - што није чест случај у историографији - занимЉиво написано штиво које нимало не губи од научне аналитичности.  

Проф. др Милан Ристовић