ЗАКОН О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА
ЗАКОН О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА Према стању законодавства од 23. децембра 2016. године
пето издање, 2021, 14 х 20 цм, 108 стр., броширан повез, ћирилица
978-86-519-0360-4
Пуна цена:
440,00 ДИН

Цена на сајту:
418,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
396,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Овим законом регулисана су бројна правна питања која се односе на становање и одржавање стамбених зграда. Закон се заснива на концепту одрживог развоја становања који се утврђује као јавни интерес.

У области одржавања зграда, законодавац поставља правни оквир за адекватно управљање зградама и уређује питања, као што су односи власника посебних делова у згради, начин управљања и одржавања зграде, поверавање појединих послова из надлежности стамбене заједнице професионалном управнику, начин употребе заједничких делова зграде, начин учешћа у трошковима одржавања и управљања зградом. С обзиром на то да се напушта начело добровољног управљања зградом, предвиђена је и могућност увођења професионалног управника. Законом су предвиђене и мере за побољшање енергетске ефикасности стамбеног фонда и дефинисани су основни аспекти и мере за остваривање права на становање.

Овај закон представља једну врсту „омнибус“ прописа, јер његовим ступањем на снагу престају да важе: Закон о становању, Закон о одржавању стамбених зграда и Закон о социјалном становању.