Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | ФИЛОЗОФСКА БИБЛИОТЕКА
КЊИГА О ПОСТФИЛОЗОФУ
КЊИГА О ПОСТФИЛОЗОФУ
прво издање, 2009.
14 x 20 цм, 359 стр.
тврд повез, латиница
978-86-519-0121-1
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
731,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Варијације и белешке о здрављу и болести

Књига о постфилозофу терминолошки подсећа на познату Ничеову Књигу о филозофу, којој сам Ниче није дао тај наслов. Ипак, интенција је ничеовска: анализа филозофије и савременог технолошког и уметничког аспекта модерног живота, односа филозофије и живота из кога настаје сама постфилозофија као највиталнији одговор на парадоксе и неизвесност, које је Ниче назвао„несавремена разматрања“.

Промоција књиге КЊИГА О ПОСТФИЛОЗОФУ

12. Јун 2009.

Промоција књиге Књига о постфилозофу: варијације и белешке о здрављу и болести, аутора Ненада Даковића одржана у Клубу – књижари – галерији Гласник

О књизи су говорили: Милорад Беланчић и Ненад Даковић, аутор

Шта значи поднаслов: варијације и белешке о здрављу и болести? Он је помало ничеански, као и сама књига. Јер, Ниче је написао Књигу о филозофу којој он није дао тај наслов а који је могао да гласи и Књига о уметнику. Ја сам написао Књигу о постфилозофу зато што су књиге које се данас објављују као филозофске, у ствари, постфилозофске, иако „постфилозофија“ нема јасан ни контекст (значење) ни денотацију (смисао), нити га може имати пошто се њен предмет, за разлику од филозофије („Минервина сова излеће тек у сутон када је један лик живота већ остарио“), мења и настаје пред нашим чулима, која због своје статичности једва да могу да га уоче.

Ми, иначе, имамо проблем с нашим пределима. Текстови објављени под овим насловом писани су као засебни огледи, а онда сам схватио да су моје здравље и болест њихова заједничка нит, и да се зато, бар графички, могу варирати. Зато њихови наслови и редослед нису од значаја. Они су пре метафора мог тела и његове ћуди. Садржај ове књиге је, према томе, сасвим услован, као и њен облик. На крају, ми једино и пишемо о болести и здрављу.... Али, ви, грађанке и грађани, нисте филозофи, ви сте постфилозофи. У том случају овај хомофон „пост“ не значи крај или кризу филозофије него управо супротно – њен успон међу грађанима. Зато су постфилозофи грађани и господа међу филозофима. Ми смо наследници ове афере са специјалистима, овог прекида и цензуре која нас ослобађа за постфилозофију, ову „филозофију која лети“: како би се завео хаос који ствара, који покреће несавремене симулакруме и уклања један фантазам – најневинију од свих деструкција, ону платонистичку... (фрагменти из „Књиге о постфилозофу“)