АКТУЕЛНИ ПРОБЛЕМИ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА
АКТУЕЛНИ ПРОБЛЕМИ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА
прво издање, 2011.
16 х 24 цм, 756 стр.
броширан повез, латиница
978-86-519-0977-4
Пуна цена:
1.760,00 ДИН

Цена на сајту:
330,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Као и све друге појаве, и међународно право је у сталном развоју. Мада се повремено суочава са озбиљним кризама, опште узев, оно се из године у годину усавршава, постаје свеобухватније, прецизније, доследније и све је мање подложно кршењу (мада се, нажалост, повремено и крши, и то наочиглед читавог света). 

У књизи је дат поглед на одређене актуелне проблеме међународног права. Обрађена су следећа питања: 1) појам међународног права, 2) субјекти међународног права, 3) државна територија у међународном праву, 4) појам, врсте, назив и дефиниција мањина, 5) мањинска права, 6) међународно судство, 7) међународни кривични судови, 8) концепт хуманитарне интервенције и превентивне самоодбране и 9) гусари и пирати (борба против пиратерије на мору).

Аутор се определио за наведена питања вођен, с једне стране, личним интересовањем за ове области, а са друге надом да ће бављење овим темама омогућити да се, макар успут дотакну и неки други, са њима повезани проблеми. Он је настојао да што прецизније и што потпуније прикаже оно што јесте, а не толико оно што је било, да укаже на основне проблеме, дилеме и могуће правце развоја међународног права. Свако од одабраних питања има своје место и значај са становишта доктрине, али исто тако и праксе.

Књига је намењена свима онима које занимају међународни односи и савремено међународно право, у првом реду научним радницима и људима из праксе. Она ће нарочито бити од користи студентима последипломских студија који ће у њој пронаћи довољно информација, инспирација и путоказа за своје усавршавање.