Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања
ШТА ЈУНГ ЗАИСТА НИЈЕ РЕКАО
ШТА ЈУНГ ЗАИСТА НИЈЕ РЕКАО
треће издање, 2017, 13 х 20 цм, 172 стр., броширан повез, латиница
978-86-519-2142-4
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
731,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
693,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

О Јунговом делу, баш као и о Фројдовом, постоји мноштво неистина, полуистина и стереотипних схватања, која отежавају његово разумевање. Постоји, међутим, битна разлика у искривљеној рецепцији Фројдове и Јунгове теорије. Док је Фројдово дело, у свести широке публике често изопачено и кривотворено, углавном жртва предрасуда, дотле је Јунгово, упрошћено и искривљено, претежно жртва стереотипа.

Мада је познато да се стереотипи тешко и споро мењају, надамо се да ће читалац коме није превише блиско Јунгово дело, али је довољно радознао и отвореног ума, после читања ове књиге макар преиспитати своја дотадашња схватања о архетиповима, комплексима, Аними и Анимусу, Персони и Сенци, Сопству и егу, о личном и колективном несвесном, о смислу индививидуације, о значењу снова, о митовима и религији, о неурози и психотерапији, као и многим другим Јунговим теоријама и појмовима о којима није био ваљано обавештен.

Представљање књиге
ШТА ЈУНГ ЗАИСТА НИЈЕ РЕКАО

30. Април 2010.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у четвртак, 29. априла, представљена је књига Шта Јунг заиста није рекао проф. др Жарка Требјешанина.

О књизи су говорили проф. др Ратко Божовић, проф. др Илија Вујачић и аутор.

Уредник Гласникове библиотеке „Друштвена мисао“ Илија Вујачић се осврнуо на садржај и структуру овог дела, напоменувши да аутор анализира више од 70 тема које представљају заблуде када су у питању Јунгова мисао и дело.

Професор Ратко Божовић је нагласио да књига заслужује све комплименте и истакао да „осликава живо литерарно проживљавање аутора у ономе о чему пише“, пре свега „у оном делу где се види разилажење између Јунга и Фројда“.

„Заиста је невероватно то колико је Јунг овде код нас погрешно тумачен“, рекао је Божовић. „Зато је у књизи Жарка Требјешанина сваки појам реконструисан и у њој се препознаје сва сложеност Јунга, како би се могла препознати и сва сложеност човека“.

Професор Требјешанин се осврнуо на то како је добио идеју да на овај начин анализира Јунгово дело, нагласивши да су, на жалост, најцењеније маргиналне Јунгове теорије, јер је много више оних који су „Јунга читали од оних који су га заиста прочитали“.

„Када би се бавили оним шта је Јунг рекао, то би деловало превише педагошки и вероватно би било незанимљиво већини. И сам Јунг је често говорио да не постоји ништа што је он рекао а да то није у потпуности окренуто у потпуну супротност. Погрешне интерпретације Јунга су тенденциозно изопачене, јер људима не одговара сложено и ново, па теже да то сведу на стереотипе. Мој циљ је био да анализом и окретањем овог процеса изопачења дођем до онога шта је Јунг заиста рекао и мислио и тако подстакнем и остале на додатно читање и истраживање Јунга“, рекао је Требјешанин.