ИСТОРИЈА ЊУЈОРКА
ИСТОРИЈА ЊУЈОРКА
превео Милан Ђурић, прво издање, 2023, 13,5 х 20 цм, 404 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2613-9
Пуна цена:
1.980,00 ДИН

Цена на сајту:
1.881,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.782,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Ништа није онако како изгледа

Историја Њујорка је ремек-дело код нас мало познатог (до сада непревођеног) америчког писца Вошингтона Ирвинга, у коме се на истовремено  урнебесно фантастичан, сатиричан, али и фактографски утемељен начин испреда прича о настанку и развоју Њујорка. У причи се појављују и савременици, али запажену улогу игра и Нојева барка као прво пловило које је стигло у Нови свет. Убрзо након изласка из штампе, Ирвингова Историја  преведена је на многе језике и постала светски позната, а била је и омиљено штиво Валтера Скота и Томаса Џеферсона.

Светислав Басара

Вошингтон Ирвинг (1783–1859) био је амерички писац кратких прича, есејиста, биограф, историчар, уредник часописа, дипломата из раног 19. века. Користећи псеудоним Дидрих Никерброкер, Вошингтон Ирвинг објавио је Историју Њујорка на почетку своје каријере и постао славна личност америчке књижевности.

Најпознатији је по својим кратким причама „Рип Ван Винкл“ (1819) и „Легенда Слипи Холоуа“ (1820). Његова историјска дела обухватају биографије Оливера Голдсмита, Мухамеда и Џорџа Вашингтона, као и неколико историја Шпаније из 15. века, које се баве темама попут Алхамбре, Кристофера Колумба и Мавара…

Постао је ученик у адвокатској канцеларији, што је био типичан начин да се постане адвокат у доба пре него што су основане школе за то. Па ипак, аспирантски писац био је далеко више заинтересован за лутање по Менхетну и проучавање свакодневног живота Њујорка него што је био у учионици.