ПАМТИВЕК И ДРУГА ДОБА
ПАМТИВЕК И ДРУГА ДОБА
саиздаваштво са PAIDEIA, друго издање, 2022, 14 х 20,5 цм, 208 стр., тврд повез, латиница, ISBN 978-86-7448-571-2
Пуна цена:
1.210,00 ДИН

Цена на сајту:
1.028,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
907,50 ДИН
+ (трошкови доставе)

Олга Токарчук рођена је 1962. у Сулехову, на западу Пољске. По вокацији психолог, након завршених студија на Варшавском универзитету радила је као психотерапеут. Романописац, есејист, сценарист и песник, несумњиво водеће име пољске књижевности међу писцима средње генерације, добитница је бројних књижевних признања и награда. Олга Токарчук је двострука добитница награде „Нике“, највецег признања које се додељује пољским писцима: 2008. године за роман Бегуни и 2015. године за монументално дело Књиге Јаковљеве. Добитница је и међународних признања, као што су немачка „Brückpreis“, словеначка „Виленица“, шведска „Kulturhuset Stadsteatern“.

Врхунац њене књижевне каријере представљају два признања: британска награда „Man Booker“ 2018. за роман Бегуни, и Нобелова награда за 2018. годину (која јој се уручује накнадно, 2019. године, из ванкњижевних разлога).

***

Роман Памтивек и друга доба, објављен у Пољској још 1996, представљао је не само преломну тачку у књижевном развоју Олге Токарцук него и својеврсни заокрет у фабули пољског романа. Још тада, половином деведесетих година, критичари су прогласили Олгу Токарчук за нову наду пољске прозе и она је муњевито стекла наклоност циталаца како у земљи, тако и у свету. Ова књига је освојила велики број књижевних награда и признања, а уврштена је и у обавезну средњошколску лектиру. То је необичан роман, бајка о свету, породицна сага у магичној атмосфери пољске провинције, роман-река необичне конструкције која одражава геометријску представу савршенства и пуноће.

„Откако памтим, желела сам да напишем овакву књигу. Да створим свет и да га опишем. То је повест света који, као и све што постоји – ра_а се, живи и умире. Мит је универзални образац људске судбине, митови су ризница универзалија“ – каже Олга Токарчук. Такав је и њен Памтивек – метафора света, живота, људи који по сваку цену и с различитим успехом настоје да дају смисао свом животу.