ЕМПУЗИОН
ЕМПУЗИОН Натуропатски хорор
превела Милица Маркић, прво издање, 2023, 13,5 х 20 цм, 296 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2846-1
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
1.254,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.188,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Дуго очекиван роман који је Олга Токарчук написала након што је добила Нобелову награду и жанровски га дефинисала као „натуропатски хорор“

*

Радња се одиграва у Герберсдорфу (данашњем Соко­ловску), првом санаторијуму за лечење сушице, 1913. године, када се у ери успона технике и модернизације мења политичка мапа Европе, када клијају нове утопије, жене освајају право гласа, а психоанализа се развија као нова форма ауторефлексије.

Скелет језовито-фантастичне ауре чине из митологије призва­не појаве уједињене у тајанствени Раумгајст, дух места, бића која су уједно и свевидни приповедач у множини. У таквој загонетној атмосфери одвија се живописна и сложена културолошка игра, која се може читати и као дискусија с Чаробним брегом Томаса Мана, узетим за метадискурзивни оквир романа. Безмало хомогени мушки свет санаторијума, уроњен у бесконачне интелектуалне полемике, надзире и у својим дизгинама држи некаква огромна матична структура која их све обавија. И као и у Чаробном брегу, санаторијум постаје поприште борбе живота и смрти, хуманистичко-демократских и реакционарно-ауторитарних погледа на свет, а личност Мјечислава Војнича, сензибилног аутсајдера међу мизогинима, који стоји на страни нејасног и недокучивог – постаје знак чежње за радикално другачијим универзумом и симбол устајања против робусног, дуалистички конципираног света.