КОЧА ПОПОВИЋ
КОЧА ПОПОВИЋ ДУБОКА ЉУДСКА ТАЈНА
четврто издање, 2019, 17 х 24 цм, 516 стр., тврди повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2092-2
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
1.122,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
990,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

... Уверен сам да ће, захваљујући овој књизи, сваки читалац упознати Кочу Поповића као свестрану, несвакидашњу личност XX века, која је учествовала у стварању историје свог времена. Али, истовремено сам свестан да многе странице Кочиног живота и његових погледа на свет нису до сада довољно истраженe, па ни познатe нашој јавности. Том огромном послу сам приступио као истраживачком изазову у ишчитавању његових свакодневних, руком писаних записа на више хиљада страница. Надам се да ће то употпунити поглед не само на његову личност већ и на време, прилике, унутрашња збивања и околности у СФРЈ, који су карактерисали посебно последњу трећину прошлог столећа, а који су у многим детаљима готово непознати савременој историји...

Књига представља искорак у том правцу.

... Већ данас се може рећи да Коча Поповић представља једну од вертикала на коју се ослања савремена српска историја. Модерна Србија ће то с временом увидети, али и потврдити. Људи ће и код нас схватити да човек може оставити значајан траг у историји свог народа јер је био интелектуалац, успешан војсковођа, истакнут и врло цењен дипломата и државник с идејама и страсном жељом да мења друштво, а да притом никада себи не додели улогу ВОЂЕ. Осведочени борац против фашизма, Коча је настојао да се наше друштво модернизује на основама европских вредности и демократије, опет се не борећи при томе за личну власт. Био је омиљен у народу, поштован и цењен широм некадашње Југославије. У томе и јесте његова величина, али и ТАЈНА...

Душан Чкребић

Како је истакао Мишко Стојановић књига говори о фасцинантној романескној личности чији би живот у другим земљама био одавно тема за филм а код нас ниједна улица не носи његово име. Из ових страница може се видети лик генијалног ратника који између борби чита Гетеа и бележи своје најинтимније снове, човека који је више знао него што је говорио и више волео него што је показивао, политичара који није држао до признања и одликовања, интелектуалног циника и егоцентрика чије су саркастичне примедбе ударале као мачем.
 
ПРВИ ЕВРОПЕЈАЦ - Код Коче Поповића највише ме је импресионирала његова интелектуалност с једне стране и с друге одлучност и у рату и у животу. Био је васпитаван на изворима европске социјалдемократије и европских вредности тако да се може рећи да је један од наших првих Европејаца у данашњем смислу те речи. Био је ватрени противник једноумља јер је сматрао да се може једино напредовати кроз расправе и суочавања различитих мишљења - рекао је за „Новости“ Душан Чкребић.
 
Као човек који је држао до људског достојанства и поноса Коча је када се у Келну и Франкфурту тридесетих година суочио са фашизмом, себи рекао: „Нећу више да млатим празну сламу“ и постао члан Комунистичке партије. За време рата био је генијални војсковођа коме пробој на Сутјесци многи завидљивци нису могли да опросте. У све битке улазио је промишљено. Када је после рата своје борце упитао зашто га упорно предлажу за народног хероја, добио је одговор: „Зато што смо остали живи!“, рекао је Чкребић.
 
- Био је бриљантан дипломата са великим угледом у свету, а као човек веома скроман, о чему сведочи и то што је сву своју имовину поклонио. Привидном ароганцијом бранио се од насртљиваца и незналица. Из политике је изашао добровољно, незадовољан што није било очекиваних демократских промена у друштву. Коча је као Халејева комета која се у Србији може видети једном у 76 година - закључио је Чкребић, електроинжењер по струци који је имао изузетну политичку каријеру: од председника Привредне коморе, Извршног већа и Скупштине Србије до председника ЦК СКС, Председништва Србије и члана Председништва ЦК СК СКЈ. Средином деведесетих разишао се са Милошевићем и изашао из политичког живота.
 
Д. Бт.