АПОКАЛИПСА САД
Поглед у књигу
АПОКАЛИПСА САД
прво издање, 2012.
13,5 х 20 цм, 132 стр.
броширан повез, латиница
ISBN: 978-86-519-1403-7
Пуна цена:
550,00 ДИН

Цена на сајту:
165,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Аћин истражује дело божанствено-безбожног Маркиза де Сада, и то у спрези с неколико пресудних момената из пишчевог живота. Маркиз је себе апокалиптизовао, и тако је постао пророк тела и црни пророк нашег времена. У овој књизи призиван је не да бисмо га разумели, што је постало већ само сујета, него да се попут њега не разочаравамо ни пред каквим искушењем опстанка. У том погледу је књижевност најнеопходнија лекција коју држи живот. Али, има ли још коме? Да ли неко још за ту лекцију мари? Колико год нас било на свету, свет све више некако бива пуст. Мучено жудњом за слободом, ово доба је устоличило смрт и злочин као ниједно раније.

Аћин пита Маркиза коме је поука о жудњи намењена. И можемо ли да опростимо себи, једнострано обузетим Добрим, кад не видимо Зло које у прилог себи подјарује ту уклету обузетост? Можемо ли да поднесемо зло које нам се гомила од почетка света? Опседнути смо, можда и зато, крајем света, до мере да не можемо више без илузија да догађаји уопште икада завршавају. Догађаји, очигледно је, могу без нас. Наше им је учешће сувишно. У томе је страхота: да смо жртва у нечему из чега смо искључени. Не морамо то да прихватимо, али морамо да живимо с тим а да нас то не убија.

Дело Маркиза де Сада је у многим елементима екстремна књижевност. А аутор ове књиге заправо трага за елементима теорије коју таква књижевност подједнако претпоставља и захтева.