ЈЕЗИК НАШ НАСУШНИ / ГРАМАТИКА И НАДГРАМАТИКА
Поглед у књигу
ЈЕЗИК НАШ НАСУШНИ / ГРАМАТИКА И НАДГРАМАТИКА књига 8 - ДЕЛА СТАНИСЛАВА ВИНАВЕРА
књига 8
прво издање, 2012
14,5 х 22 цм
492 стр.
тврд повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1141-8
Пуна цена:
1.870,00 ДИН

Цена на сајту:
550,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Оно што је о проблемима нашег језика имао да каже нико пре њега није био рекао, а , по свему судећи, изгледа да се у његовој теорији о нашем десетерцу и крије најважнија истина о језику којим пишемо и говоримо. (Јован Христић)

Винавер је створио једну концепцију језика чијих свих далекосежних резултата још нисмо ни свесни у довољној мери.

(Павле Зорић)

Коначну меру коју је наш језик изборио у  десетерачко-трохејском ритму Винавер је у Језичким могућностима порицао као преживелу језичку формулу која не може да обухвати нове садржаје. Неделотворна равнотежа, кобан језички круг. То је боље осетио и дефинисао но било ко и пре и после њега. Био је у праву (као што је, у принципу, и рат који је водио с граматичарима био на његовој страни), али не у појединостима, него у ставу. Винавер је сензибилношћу правог песника и свешћу теоретичара модерних поетских струјања бележио само однос новог доба према старој језичкој формули, али није задирао у саму бит те формуле. У десетерачком ритму ломили су се вековни напори, и једном коначно успостављена равнотежа значила је тријумф човека у језику. А у том језичком тријумфу човек је напокон остварио потпун склад са својим светом, дошао до потпуне сигурности и дефинитивне мере. Винавер је то осећао, а касније и подвлачио. 

(Новица Петковић)

Нова признања: Винаверова дела -- издавачки подухват године!
25. Октобар 2012.

Петог дана актуелног сајма књига у Београду у сали „Слободан Селенић"додељенe су традиционалне годишње награде, а Награда за издавачки подухват године припала
 је Делима Станислава Винавера, у издању Гласникаи Завода за уџбенике, које је приредио уредник Гласникове библиоткеКњижевне науке, култура и уметност -- проф. др Гојко Тешић.

 Уредница ових издања је Милка Зјачић Аврамовић. Досад је објављено девет од предвиђених 16 књига. У првом колу објављени су Рани радови, Пантологије -- Алајбегова слама, Чардак ни на небу ни на земљи, Одбрана песништва, Заноси и пркоси Лазе Костића, Видело света, Душа, звер, свест, Језик наш насушни -- Граматика и надграматика и Београдско огледало.
У образложењу жирија наводи се да је „прво коло дела Винавера у девет томова збир на једном месту окупљених песама, прича, есеја и записа који су прикупљени захваљујући вишедеценијском приређивачком труду и залагању нашег најбољег познаваоца Винаверове литературе, Гојка Тешића". У уторак, 23. октобра, Гласник је на актуелном београдском сајму књига званично представио прво коло Дела Станислава Винавера. Том приликом, говорећи о разлозима због којих је четири деценије утрошио у можда највећу животну причу која се зове Станислав Винавер, Тешић је казао да је реч о чудотворцу српског језика, највећем српском Европејцу и највећем европском Србину.

 Жири у саставу Новица Милић (председник), Невена Милић, Ирена Јаворски, Дејан Илић и Златко Паковић узео је у обзир целокупну издавачку продукцију на српском језику изложену на овогодишњем сајму. Они су доделили признања у више категорија.

 Тако је, после неколико година паузе, поново додељена и Награда за најлепшу књигу, и то Лексикону архитектуре и уметничког занатства Слободана Малдинија у издању Гласника.
 Специјално признање 57. Међународног београдског сајма књига добила је Издавачка кућа Градац из Чачка, због укупног вишедеценијског доприноса у области издаваштва. На челу ове куће налази се Бранко Кукић, један од Гласникових уредника.

 Према оцени жирија, издавач 2012. је Издавачка кућа Федон из Београда, којој је признање додељено „због конзистентне и промишљене уређивачке концепције и поштовања највиших стандарда у превођењу и приређивању књига",наведено је у образложењу жирија.

 За Дечју књигу године изабрана је књига Српске народне бајке за децу XXI века -- издање Чаробне књиге.