Налазите се | РЕПУБЛИКА ЋОПИЋ у најужем избору за Виталову награду
Књига Република Ћопић Вулета Журића, објављена недавно у издању Гласника, ушла је у најужи избор за награду „Златни сунцокрет", која је познатија као Виталова награда.

Осим Журићеве књиге у избору су и књиге Приче с Марса Срђана Тешина, Корчулански ђир Оливере Скоко и Иследник Драгана Великића.

Образлажући своју одлуку о књигама које су се нашле у најужем избору, жири који чине Драган Јовановић Данилов, Никола Страјнић и Владимир Гвозден (председник), оценио је, између осталог, да структура романа Вулета Журића далеко превазилази честе покушаје да се оживи сећање на јунаке наше прошлости.
„Овај роман, који је издао Службени гласник, не само што је успела стилизација Ћопићевог литерарног израза већ је у питању и занимљива, духовита и самосвесна потрага за биографијом овог писца, која би била истински и топли животопис, а не тек хладна, објективна и нарцисоидна реконструкција“, стоји у саопштењу жирија.

Виталова награда се ове године додељује 19. пут за најбоље објављено књижевно остварење на српском говорном подручју у току претходне године, у жанровима: роман, приповетка, поезија, књижевна критика, есеј и књижевна публицистика. 
Одлуку о добитнику жири ће саопштити до 20. децембра.