Налазите се | У Народном музеју Србије представљена књига АФРИКА
Библиофилско-илустровано издање путописне књиге Африка у издању Службеног гласника представљено је у оквиру великог обележавања 150. годишњице рођења Надежде Петровић у атријуму Народног музеја Србије. Разговором о јединственом ликовно-књижевном издању чувеног путописа обележено је и 125 година од рођења Растка Петровића, најмлађег члана породице Петровић. Том приликом кустоскиња Драгана Љубеновић представила је део изузетне колекције артефаката и писане грађе која се чува у Народном музеју у легату Љубице Луковић, а припадали су Растку Петровићу. Део тих цртежа и фотографија везан за Африку публикован је у књизи коју је објавио Службени гласник.
Према речима уреднице Гордане Милосављевић Стојановић, ово је коначно издање Африке, које нам пружа радост читања управо онако како је аутор желео. Пишући о пределима, људима и догађајима чији је сведок, Растко у тексту често реферише на фотографије и цртеже. У овом издању први пут можемо да их видимо, те ова књига представља ликовно-књижевно уметничко дело једног од водећих авангардиста и најзначајнијих писаца модерне српске књижевности.
Професорка Миланка Тодић истакла је да је реч о специфичном подухвату који је Растко извео путујући кроз неприступачне афричке пределе, носећи прибор за цртање и осетљиве стаклене плоче које су се у то време користиле за фото-апарате. То говори о посвећености уметника који је желео да створи мултимедијалну слику путовања. Сада, након скоро сто година, имамо прилику да сагледамо свеобухватну визију уметника у књизи Службеног гласника.
Милош Коларж, један од последњих наследника Растка Петровића, говорио је о идентификовању и сређивању фотографија из два Расткова албума које је породица брижљиво чувала. У књизи Африка у издању Службеног гласника први пут су објављене до сада невиђене фотографије из породичне заоставштине, као и цртежи, пастели и акварели који се чувају у Народном музеју Србије, Музеју савремене уметности и САНУ.