Налазите се | Представљена књига МУЗИЧКЕ СЛИКОВНИЦЕ ОСАМДЕСЕТИХ

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у четвртак 17. децембра, представљена је књига МУЗИЧКЕ СЛИКОВНИЦЕ ОСАМДЕСЕТИХ Петра Јончића.

О књизи су, осим аутора, говорили Гордана Милосављевић Стојановић, уредница издања, и Момчило Рајин, историчар уметности и рецензент издања.

Гордана Милосављевић Стојановић се осврнула на дугогодишњу сарадњу с Јончићем, која је започела још у време док је била уредница у једној београдској телевизији у којој је и он радио.

И тада и сада право је задовољство радити с Петром, који и као новинар и као истраживач ствари увек посматрао на другачији начин, што је случај и с овом књигом, изјавила је уредница издања.

Говорећи о ширини знања које Јончић поседује, она је оценила да је књига написана популарним језиком, али с утемељеним анализама, обрађујући занимљиву и до сада неистражену тему коју смешта у контекст новог визуелног израза.

Овом студијом он заправо показује да видео-спотови или видео-арт јесу један посебан вид савремене уметности, истакла је Гордана Милосављевић Стојановић.

Књига, према њеним речима, нуди озбиљан пресек музичке сцене осамдесетих година прошлог века, а али и других појава и личности које су утицале на креирање поп културе, попут фотографа, дизајнера, модела... На тај начин, Јончић истиче и једну социолошку ноту показујући како овај вид уметности заправо настаје.

Говорећи о својој сарадњи с Јончићем, Рајин је нагласио да је Јончић храбро заронио у свет који описује и на импозантан начин успео да се избори с темом која је само наизглед лака.

Видео-спотови, којима се бави аутор у овој књизи, један су од нових медија који су доживели своје златно доба током осамдесетих година прошлог века, истакао је Рајин и додао да је Јончић указао на све аспекте овог феномена од друштвених околности до економских услова и артистичких домета.

Кад је реч о видео-спотовима, када су они успешни, слава најчешће иде музичким извођачима, а на њихове редитеље се обично не обраћа пажња – то је још један разлог за то што је ова књига тако важна, нагласио је Рајин пожелео Јончићу да настави с оваквим студијама, а да следећа можда буде и она у којој би се позабавио домаћим видео-спотовима.

Јончић се најпре захвалио Гласнику због тога што је имао разумевања да објави једну књигу с оваквом темом, која попуњава рупу која постоји у нашем издаваштву, јер помаже да се разуме и то како су ствари функционисале у нашој поп култури током осамдесетих.

Књига приказује видео-арт као уметност, која је настајала из идеје аутора спотова да својим радовима могу повезати свет и спајати различито, док су данас околности другачије јер се с доминацијом принципа комерцијализације филозофија музичких спотова потпуно променила, а ентузијазам је нестао“, истакао је Јончић.

 

МУЗИЧКЕ СЛИКОВНИЦЕ ОСАМДЕСЕТИХ приказују време у коме су се рађали први покушаји спајања музике и слике у један краткометражни филм. Центар истраживања фокусиран је на редитеље. Написана популарним језиком, без академских конструкција, али с утемељеним анализама и цитатима из поп литературе, књига обрађује занимљиву и до сада неистражену тему, смештајући је у контекст новог визуелног израза који је за само двадесетак година постао релевантан део модерне уметности.

Књига новинара и филмског критичара Петра Јончића осветљава феномен музичких видео-спотова у доба њихове највеће експанзије, посматрајући их у контексту савремене културе кроз појаву музичких ТВ станица. Јончић, по образовању историчар уметности, магистрирао је на ФДУ пошто се посветио истраживањима визуелне стране драмске уметности, посебно на филму.