У Дому културе у Грачаници у петак, 13. децембра, отворена je изложба фото-портрета и представљена фото-монографија ЛИЦА Бранка Белића, објављена у издању Гласника и Независних издања Слободана Машића.

Том приликом, Гласник је библиотеци Дома културе у Грачаници поклонио стотину својих вредних издања. Директорка библиотеке Бранкица Костић је захваљујући на том вредном поклону, нагласила и да би било лепо када би изложбе оваквог типа биле чешће организоване у Грачаници.

Изложба и представљање монографије ЛИЦА организовани су у сарадњи Дома културе у Грачаници, УНС-а и Гласника.

Изложба некадашњег уредника фотографије недељника НИН, обухватила је око педесет радова значајних личности српске, југословенске културе и друштвеног живота. У монографији је, пак, сабрано око 450 портрета новинара, сликара, глумаца, политичара и других важних личности које је Белић фотографисао током више од четири деценије.

О Белићевом раду и монографији ЛИЦА говорили су Батић Бачевић, заменик главног и одговорног уредника листа Политика, Глигор Цемерски, сликар и Ратко Вулановић, вајар.

„Бранко има моћ да се примакне људима и да их погледа у лице, за разлику од других, који не смеју то да ураде“, напоменуо је Вулановић.

Чемерски је констатовао да је Белић, не марећи за пројекат и математику, дао места непредвидивом, отвореном и неизвесном прекомпоновању живог у фото – магију. Он је потом прочитао и свој текст публикован у уводном делу монографије.

Белић је нагласио да се увек трудио да направи фотографију која ће се, пре свега, њему допасти и да је за резултат добио сведочанство о минулом времену.

„Ова лица и ове фотографије су једно велико лице српског народа“, закључио је Белић.