Налазите се | Представљена нова Гласникова колекција – НОАР

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 11. фебруара представљена је нова Гласникова колекција – НОАР.
Том приликом више речи било је о две до сада објављене књиге у овој колекцији - АМЕРИКА НОАР и ИСТАНБУЛ НОАР, о којима су говорили преводилац књиге АМЕРИКА НОАР Милан Ђурић и извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига и уредник ове колекције Петар В. Арбутина.
Гласник је крајем прошле године објавио две наведене књиге, а ускоро ће се појавити и неколико нових издања, о којима је такође било речи.
Ђурић је напоменуо да је релативно лако наћи публику за ону књижевност коју карактерише тзв. срећан крај, док оваква врста литературе, попут едиције Ноар, захтева специфичну публику, те је стога пријатно изненађење да је она у свету, али и код нас, за кратко време доживела солидну популарност, за шта заслуге припадају и издавачу, који је препознао њену вредност.
„Ове књиге почивају на духу града, описујући контрасте и разлике у њему, па је зато и с преводилачке стране управо било најтеже дати тај локални колорит причама у овим књигама“, истакао је он.
Арбутина се најпре осврнуо на специфичности овог књижевног жанра, оценивши да је преводилац то добро препознао, као и чињеницу да писци овакве књижевности заправо јесу својеврсни бунтовници, који управо из такве своје позиције стварају своје ликове и приче, креирајући једну карактеристичну атмосферу, која се често назива и урбаном прозом, а у којој се описују и препознају контрасти унутар урбаних средина, различитости култура и сличне особености.
„Ноар као жанр стога јесте и покушај да се зађе иза очигледне, стереотипне слике; чак и у најмрачније делове људског ума, који су обично супротстављени важећој друштвеној норми“, казао је Арбутина.
Он је уједно најавио и наредне две књиге које ће се појавити у овој едицији - Санкт Петербург ноар и Даблин ноар, а које ће бити и увод за књигу о Београду, која је такође у припреми.
„Надам се да ће ова, специфична линија књижевности, оплеменити наш читалачки простор и истовремено показати како се треба бавити градом у таквој врсти литературе“, закључио је Арбутина.
Прича као јединствени књижевни жанр враћа се у фокус читалачког интересовања управо кроз ноар – односно крими и трилер жанр. Њујоршки издавач Акашик букс до сада је објавио 59 књига ноара, од којих је 40 посвећено градовима у Северној Америци. У књизи АМЕРИКА НОАР заступљена је најмање по једна прича из свих 40 књига, стварајући јединствену ноар мапу Америке. ИСТАНБУЛ НОАР у својим узбудљивим причама обилује детаљима о најмрачнијим тајнама границе Истока и Запада, сведочећи и о томе како Истанбул истовремено привлачи и одбија... То је град љубави и мржње, у коме се страсти распламсају, а потом се често гасе нагло, праћене осветом.