Налазите се | Разговор о књизи РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У БИБЛИЈУ
У петак, 15. маја, у клубу – књижари – галерији Гласник, представљена је књига РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У БИБЛИЈУ Дидјеа Декоана.

О књизи је, осим аутора, говорио и Милан Влајчић, књижевни и филмски критичар и публициста и уредник издања Бранко Кукић.

Кукић је истакао да је књига врло занимљива, заснована на чињеницама и писана веома лепим стилом.

„Ово је једна од најзанимљивијих књига коју сам прочитао, а која се бави Библијом. Господин Декоан је успео овом књигом да нам разбије страх од Библије. Култура као наша схвата је као закон сам по себи. Декоан нам говори да је она део живота чије личности припадају савременом свету. У овој књизи има невероватно пуно података потпуно непознатих и узбудљивих“, нагласио је уредник.

Влајчић је описао како књига на фасцинантан начин повезује библијска искуства са данашњим искуством, па чак и са џезом, на пример, напоменувиши да садржи 130 одличних, потпуно драматуршки различитих есеја, на најразличитије теме. „Ова књига оставља дилеме, отвара нова подручја, наводи нас да поново читамо Библију да бисмо разумели неке текстове које раније нисмо“, истакао је он.

Декоан је објаснио да је књига у ствари речник-библија и да треба да нас ослободи страха од ње. Библија је колективно дело које се и данас развија, као што дрво расте и листа. То је једно обећање веће среће, књига о љубави између бога и човека испричана на деликатан начин. Треба је читати полако, заустављати се, постављати питања и тражити одговоре.

„Рај је једна мала колиба, скромно намештена у којој седи човек и чита и по први пут разуме оно што чита“, закључио је аутор.

Дидје Декоан, реномирани писац и сценариста и генерални секретар Академије Гонкур, посетио је Београд у оквиру Молијерових дана Француског института. Каријеру је започео као новинар. Упоредо се бавио и писањем, а аутор је и бројних познатих и награђиваних сценарија за филм и телевизију. Престижну Гонкурову награду за роман „John l’Enfer“ добио је 1977. године.