Налазите се | „Даблин ноар“: Најбоље ноар приче до сада (Bookvar magazin)

Када је издавачка кућа Akashic Books из Бруклина објавила збирку прича Бруклин ноар нису ни помислили да ће ова имати толико успеха и да ће након ње, уследити читав низ сличних књига. Почетна идеја није била да се започне посебна едиција, јер како и сам оснивач ове издавачке куће Џон Темпл каже „антологије нису комерцијалне“. Међутим, након великог успеха збирке Бруклин ноар ова издавачка кућа наставила је са издавањем ноар прича из целог света (до сада је објављено 114 збирки). Почетна идеја је била да дају омаж Бруклину, граду са великом етничком разноврсношћу. И тако је све почело.

У српском преводу ове збирке почела је да објављује издавачка кућа Службени гласник. Прво је изашла збирка прича Истанбул ноар (о којој је Bookvar већ писао), затим Америка ноар, затим збирка Санкт Петербург ноар (о којој, такође, можете читати на Bookvarovom сајту), а недавно је, у преводу Милана Ђурића, објављена и збирка Даблин ноар.

„Ирска економија која наводно напредује крупним корацима – „келтски тигар“ – довела је Даблин на светску позорницу, мада се овде на град не гледа баш у ружичастом светлу“, каже у уводнику уредник ове збирке Кен Бруен. „Црни ирски хумор блиста у свим причама, као да су приповедачи инстиктивно знали: ако хоћете да буде даблинско, онда мора бити забавно као грех, мрачно као осмех на Џојсовом лицу када је сазнао да је уврштен у списак забрањених књига. Бити Ирац значи плесати на „Титанику“; смех је доста најбоља освета, то је наш својствени начин да поравњамо рачуне.“

И, заиста, приче не приказују традиционалну Ирску, каква и даље живи у нашим романтичним представама о њој. Ту више нема леприкона и свештеника предатора. Ово је врла, нова, Ирска земља у којој су увек добродошли људи, капитал, програмери, геј бракови, абортуси, хипстери, туристи… А опет то је и даље Ирска која све нове састојке измеша у своју јединствену и непромењиву традиционалну смесу. Још увек је то Ирска пабова, пива, насиља, опасних квартова, превараната, дроге, пилићара и сецикеса… А сада је у све то ушао и глобални капитал, банкарске преваре, крупни играчи, берзански шпекуланти, пензионисани радници ИРА-е (и њихов капитал), разноразни туристи из свих крајева света…

Ирци су се побринули и да ова збирка буде сасвим различита од осталих, тако да су цео концепт окренули наглавачке. Осим да само ирски аутори пишу ноар приче о својој земљи, уредницу су одлучили да виде и како свет види Ирску и Ирце. Зато су позвали и неке од најбољих страних аутора  из Америке, Британије, Европе и Канаде да напишу причу за ову збирку. Поставили су изазов да ови прикажу свој Даблин и то у ноар маниру. Тако смо, на пример, добили причу која се сели из Будимпеште у Даблин, а коју је написао један Тексашанин. Једна друга прича, коју је написао Енглез и Манчестера, представља виђење Даблина тако сурово као да ју је написао неки Келт.

„Поприлично личиш на јебеног Ирца за једног Јешу из Њујорка, Џими – одлично ћеш се уклопити у Даблин“, каже јунак једне од прича. Ово можда на најбољи начин описује каква је збирка прича у питању.

Покушаћемо да вам наговестимо о чему се ради у причама из ове књиге.

Кристи је случајно попио једну лименку Фанте која је припадала господину Ворену. Сада је господин Ворен љут због ове крађе и послао је Пи Џеја да утера дуг (један долар за Фанту и милион долара као такса за крађу). Док Кристи чека неизбежно страх му чува најбољи ортак Мали Мајк. Њих двојица одлучују да се супротставе Пи Џеју, а једино оружје које имају је „алатка“ Малог Мајка дуга тридесет и три центиметара. Како се завршио овај обрачун можете сазнати у причи Напад на Пи Џеја.

У причи Оно црно откривамо како је бити једини црни Ирац у Даблину и како преварити преваранта.

Едмунд Берк је напустио Ирску када су у њој владали беда, тама и свештеници. Сада, двадесет година доцније, Ирска је постала келтски тигар и Ед може да се врати и да прави велику лову. Сви његови пријатељи су ту, добро ушушкани на позицијама моћи и утицаја и опаснији него што је католички клер икада био. Да ли ће Ед преживети опасности коруптивног капитализма откријте у причи Трибунал.

Многи амерички туристи замишљају Ирце као крезубе чобане у грубим белим џемперима и црним чизмама који рецитују Јејтса и сатерују овце с камџијом у једној и криглом пива у другој руци. А и генерално, амерички туристи су несносни. Неко би морао да им стане на пут и смањи њихово бројно стање. Управо то је одлучио да учини нервозни ирски таксиста у причи Портрет убице у младости.

Џими Лоу је њујоршки рачуновођа чија је фирма радила са баш много (туђег) новца. Свестан је да се прерано оженио непривлачном супругом и да му је живот, заправо, протраћен. Међутим, нова колегиница Маргот почиње да му буди снове и поново покреће згрушану крв у његовом телу. А и новац је ту. Истина, не његов, али он је заиста сјајан рачуновођа. Како ће се завршити ова авантура окткријте у Даблину и у причи Најбољи део.

Један од највећих банакарских скандала у Лондону уништио је на хиљаде живота. Пола милијарде је изгубљено, а најмање петоро људи је због свега извршило самоубиство. Брокер који је одговоран за ово осуђен је на четири године. Пуштен је после три године због одборг владања. Након изласка из затвора он одлази у Даблин и отвара паб који посвећује музичару Рорију Галахеру. Када је посао најзад кренуо на боље двојица сумњивих типова му нуде да успостави везу са Роријевим духом, али ту си у духови прошлости који се могу показати као опасни по живот. Прича Дух Рорија Галахера нас учи да је немогуће побећи од духова.

Кети је побегла из Њујорка у Даблин како би заборавила свог вереника Џима. Џим ју је варао, понижавао, омаловажавао, вређао и време је да раскине са њим. Међутим, Даблин је пун превараната и Кети постаје њихова жртва. Све ово утиче да Кети, у причи Изгубљена у Даблину, почне да преиспитује своје ставове о Џиму и раскиду.

Сви Ирци су браћа и борили су се заједно у ИРА-и. Џек Дуган је један од њих. Конобарица Кетрин Колинс је, по његовом мишљењу, „укварена роба“ према којој се тако ваља и односити. Ипак, иако Кетрин није сестра она нешто друго јесте. Дуган ће то научити на болнији начин у причи Укварена роба.

У причи Скењај их, земљак сазнајемо шта се деси када после пљачке банке лопов покуша да заврне колегу. Неко је некога преварио и сада мора да плати због тога. Шагса су послали у Даблин да испуни последњу жељу свог газде и донесе скротум издајничке гњиде Барија Фелана. Међутим, Шагс је стигао таман на време за Баријеву сахрану. Једино решење које он види јесте да пред окупљенима отвори сандук и обави поверен му задатак… Са друге ту је и покојников син, али ни он није мачији кашаљ.

Главни јунак приче Попишани Чех је млади Американац који жели да постане писац. Мисли да ће му боравак у прагу и ишчитавање Уликса помоћи у томе. Међутим, једино што ради јесте испијање пива са тајанственим Чехом Томаном. Година је 1994. и Чешка се отвара за америчке wannabe писце и ИРА-капитал. Томан жели да помогне прво, а да заустави потоње.

Гвоздени Курт је вођа даблинских неонациста. Изазива страх код друштвеног талога и људи на маргини. Крупан је, „грађен као клоњара од цигле“, ћелав, с брадом, тетовиран свуда… и не постоји. Курта су измислили полицајци како би њиме плашили ситне криминалце. Међутим, Гвоздени Курт се појавио почео да кажњава грешнике и да чисти улице од локалног талога. У чему је тајна откријте у причи Гвоздени Курт.

Патрик Џеферс слеће у Даблин и на свом путу до циља утиче (или не) на људе са којима долази у контакт. Интересантно је да готово нико није чуо за презиме Џеферс иак овај тврди да је ирског порекла. Једина особа која је чула за то презиме јесте и циљ самог Џеферса. Сазнајте и ви у причи Џеферсонова смрт.

Бари је богат и сваку своју девојку (после Моире) води у Ирску како би покушао да оживи успомене на одисеју коју је проживео са Моиром. Увек када се испотави да ниједна од њих не оживљава Моирин дух Бари их једноставно отпусти.  Блис је, са друге стране, сиромашна лепотица која јури богаташе и која је предвидела који ветрови дувају, тако да је предухитрила Барија. Украла му је Америкен експрес каритицу и збрисала. Сада је у Даблину, на животној раскрсници, и налеће на згодног Рорија који је напросто распамети у сваком погледу. Поново започиње игра мачке и миша. Одговор на питања ко је предатор, а ко плен пронађите у причи Бар за чашћавање.

Рид је породични човек у средњим годинама. Код куће у Галовеју га чекају верна супруга и близанци које обожава. Што онда Рид, наизглед насумице, убија људе у Даблину? Сазнајте грозну истину у својеврсној “диландоговској” причи Туристичка понуда.

Дебора је фина јеврејска девојка из Лондона која би требало да се уда за Сема. Жеља јој је да са другарицама пороведе девојачко вече у Даблину. Она и њене другарице одлазе тамо, после шопинга одлазе да се забаве у Темпл бар, а Дебора жели да се игра игре истине. Колико истина може да боли и да буде смртоносна сазнајте у причи Девојачко вече.

Зелмонете је играч америчког фудбала који је због употребе недозвољених средстава протеран из америчког у европски фудбал. Сада је у Даблину у потрази за недозвољеним средствима. Некада је баш тешко и опасно доћи до коке. Међутим, када те у стану чека супер цица онда ти то даје снагу да се успе у науму. А снажни пастув Зелемонте је Прави човек за тај посао.

Некада је Ирска одлазила у свет, а данас свет долази у Ирску. Због разноразних Пакистанаца, Индијаца и осталих будиста поштени Ирци остају без посла. Тако беспослени они свој бес избацују тако што туку мањине. Међутим, ту су и Енглези којима су Ирци мањина. У причи Нови просперитет откривамо да батина, као и све остало, има два краја.

Ако питате аутора ових редова Даблин ноар је најбоља збирка ноар прича која је до сада објављена на српском језику.

Пише: Милан Аранђеловић