Налазите се | Наградa „Никола Милошевић" додељена Гласниковој књизи
Књига Ђордано Бруно и комуникација – Превођење идеја Александре Манчић добитник је награде „Никола Милошевић“ за најбољу књигу 2015. из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.
 
Ово је дванаесто признање за Гласник, његова издања и ауторе за 2015. годину.
 
Престижно признање које носи име истакнутог српског теоретичара, професора и академика – Николе Милошевића ове године је додељено по 14. пут, а одлуку је донео жири у саставу: Мило Ломпар, Слободан Грубачић и Драган Проле (председник), на јавној седници одржаној у среду, 27. јануара, а коју је преносио оснивач награде – Радио Београд 2.
 
Ђордано Бруно и комуникација је изванредно теоријско и истраживачко дело, написано по најстрожим научним параметрима и, у исти мах, самосвојним, живим списатељским стилом. Уза све то, реч је о делу које нам на примеру прогањаног и спаљеног мислиоца излаже потпуно нову област у комуникацији: превођење идеја. На утемељењу те дисциплине ауторка је почела да ради већ у својој претходној књизи у којој је разматрала мистичку теологију Дионисија Ареопагите, а у овој књизи, полазећи од Бруна као филозофа сукоба и парадокса, посвећеног стварању екуменске филозофије у којој ће се противстављене перспективе помирити у далекосежној визији човекових тежњи, она износи драгоцене и вишезначне увиде о сложеној природи односа мишљења и превођења.
 
Ово издање је објављено у колекцији Гласник, а њен уредник је Јовица Аћин.
 
Александра Манчић је, иначе, пети аутор књиге објављене у издању Гласника којој је додељена награда „Никола Милошевић“. Пре ње, добитници су били и Слободан Жуњић, који је награђен за четворотомно дело Прирок и суштаство, Драган Стојановић за дело Енергија сакралног у уметности, Мило Ломпар је за књигу Негде на граници филозофије и литературе, а Предраг Крстић за дело Филозофска животиња.