Налазите се | У реновираној књижари „Геца Кон“ представљане две књиге Мухарема Баздуља

У књижари „Геца Кон“, која је недавно реновирана и поново отворена, поставши тако део Гласникове књижарске мреже, у уторак 8. јуна, представљане су две књиге књижевника и публицисте Мухарема Баздуља − КАО И ЈУЧЕР и ТРАНЗИТ, КОМЕТА, ПОМРАЧЕЊЕ.

О књизи су, осим аутора, говорили и Гласникови уредници Владимир Кецмановић и Гордана Милосављевић Стојановић.

Кецмановић се најпре осврнуо на сарадњу Гласника и Мухарема Баздуља и прву његову књигу објављену у Гласниковој издавачкој ризници (Између крајности), по којој је уједно именована и едиција, у којој се потом нашло још неколико његових књига, чији уредник је управо Кецмановић.

„На тај начин, он је постао и заштитни знак ове едиције“, напоменуо је он.

Гордана Милосављевић Стојановић је изразила задовољство због чињенице да се баш књиге овог аутора представљају у оквиру прве промоције Гласникових издања организоване у књижари „Геца Кон“ након њеног реновирања.

Четрнаест година након првог, сарајевско-загребачког издања, дванаест година иза првог српског, после превода на немачки и енглески језик, суптилна и лирски симболична прозна књига ТРАНЗИТ, КОМЕТА, ПОМРАЧЕЊЕ поново је пред нашом читалачком публиком.

Говорећи детаљније о овој књизи, Гордана Милосављевић Стојановић је оценила да та књига, према њеном утиску, представља једно од најбољих прозних дела овог аутора.

„Овом књигом, Баздуљ је отворио својеврсну временску капију, уједно разоткривши и себе као аутора, што је изузетно корисно за тумачење његових прозних, али и публицистичких дела“, констатовала је она, уједно нагласивши да је стога изузетно важно што ће ова књига сад бити доступна једном новом кругу читалаца.

Мухарем Баздуљ је такође подсетио на почетке његове сарадње са Гласником, оценивши да популарност његових публицистичких књига представља и доказ да људи и даље, ипак, воле да купују књиге у тзв. традиционалном формату, будући да је већина његових текстова сабраних у овим књигама већ доступна негде на интернету.

Говорећи о структури две његове књиге које су овом приликом биле у посебном фокусу (КАО И ЈУЧЕР и ТРАНЗИТ, КОМЕТА, ПОМРАЧЕЊЕ), он је закључио да њихово представљање истовремено представља и прилику за њега да говорећи о њима упоредо говори и о два основна правца свог књижевно-публицистичког рада.

Текстови сабрани у књизи КАО И ЈУЧЕР, наиме, представљају доказ публицистичког умећа аутора, који и на помне пратиоце ауторовог рада, као и на оне друге који су у Баздуљев опус слабије упућени, неће моћи да не остави утисак − понекад горак због тема које се обрађују, понекад пријатан због начина на који су те теме обрађене. 
Осим наведених, у Гласниковој издавачкој ризници налази се још неколико књига Мухарема Баздуља, попут издања ХЛАДНИ РАТ, КРИВО СРАСТАЊЕ и С ВРЕМЕНА НА ВРИЈЕМЕ, на које су се аутор и уредници овај пут такође осврнули.

Најстарија српска књижара „Геца Кон“, која чува традиционални изглед овог чувеног кутка за све љубитеље књижевности и књига, поседује и изложбено-продајни део с уметничким делима и у њој ће се убудуће одржавати и трибине, представљања књига, разговори с писцима и друга културна дешавања, с циљем да поново постане место окупљања и размене идеја свих оних који поштују квалитетну литературу и негују вредности који су део културне мисије и самог Службеног гласника.