Налазите се | Представљена књига СРБИ У ИМПЕРИЈАЛНИМ СУДАРИМА

У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 25. фебруара представљена је књига Срби у империјалним сударима Радоша Смиљковића.

О књизи су, осим аутора, говорили и научни саветник проф. др Мирољуб Васић, Живадин Јовановић, председник Београдског форума и бивши министар спољних послова СРЈ и проф. др Урош Шуваковић, продекан Филозофског факултета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

Оценом да је ова књига храбро историографско дело, Васић је отворио разговор о студији Радоша Смиљковића.

„Настајање сваке књиге је мука, али и празник“, рекао је он, наглашавајући да је важно да речи остану записане јер само је књига сведочанство које догађаје и искуства чува од заборава.

„Радош Смиљковић је имао богату каријеру завршио је Филолошки факултет, магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука, где је прошао сва звања од професора до декана; био је члан Председништва ЦК Србије и Југославије, првог извршног одбора СПС-а, а у дипломатији је провео скоро целу последњу деценију 20. века“, подсетио је Васић, оценивши да је то богато искуство уградио у књигу која анализира положај Србије у империјалним сударима.

Јовановић је захвалио аутору на храбрости у изношењу чињеница и властитих ставова. „Историју проучавамо и њој се враћамо да бисмо били сигурнији у будућности. Аутор проучава елиту и посматра је из критичког угла разматрајући да ли је то што она ради једини начин, а књига носи печат врхунског дипломате који разматра питања о којима говори геополитички и геостратешки и заступа став актуелне неутралности у односу на империјалне силе“, и нагласио да треба делати у складу са историјским чињеницама, а услов за то је постојање стратегије и заштита виталних националних интереса.

Шуваковић је констатовао да је ово дело наставак књиге Србија на раскршћу објављене 2006. године. Према његовом мишљењу, студија је више социолошко-аналитичко штиво које обухвата широк историјски контекст, а не историографија.

„Компонована је из пет делова: Стратегија и разбијање Србије, Пролом у Србији, па демократија без народа, Сурово лице либералног капитализма у Србији, Империјална употреба насиља и Нови империјални удар на Србију, и она дубински и критички анализира догађаје на прекретници 20. и 21. века осврћући се на њихове историјске корене“, напоменуо је он.

Аутор је захвалио на сарадњи издавачу, али и својим пријатељима из Београдског форума са којима је у дијалогу развио бројне идеје презентоване у књизи, нагласивши да је све мање слободних интелектуалаца, а да се левица углавном свела на салонске кавијар левичаре.

„Ревидира се историја и Срби се од историјских савезника великих сила, снажном медијском кампањом претварају у агресоре и терористе, што никада у својој историји нису били“, оценио је он.

„Највећа војна алијанса бомбардовала је једну од мањих европских земаља што се такође никада раније није догодило, а поставља се и питање где нас води сервилност и послушност у времену опште глобализације, истакао је Смиљковић, закључивши да само критичко мишљење, засновано на историјским чињеницама, и чврста одбрана националних интереса поткрепљена историјским искуством, могу довести до истине.