Налазите се | Нова награда за Гласниково издаваштво
Награда „Раде Обреновић“ за најбољи роман за децу и младе, коју додељују Змајеве дечје игре, припала је Јелени Ангеловски за књигу МИКА, недавно објављену у Гласнику.
Реч је о „Књизи Д“ из Гласникове колекције Азбучни ред, која је намењена најмлађим читаоцима, а ово је трећа награда Змајевих дечјих игара књигама из ове колекције.
Жири у саставу др Драгољуб Перић, Владислава Војновић и Елизабета Георгиева руководио се ставом да књига за децу треба да буде естетски објекат који младог читаоца истовремено забавља и поучава, али дискретно удовољава и захтевима старије публике да се испод фабулирања открива и дубоки смисао исприповеданог.
„Спретно компоновано, писмено, духовито, едукативно штиво лепог и богатог језика, са узбудљивим илустрацијама Луке Тилингера, које се савршено слажу с причом“, издваја се у саопштењу Жирија.
Књига се бави и социјалном критиком, мултикултуралношћу, породичним односима, анализом друштва „тамо и овде“, а све то кроз причу дечака Мике, којем велики песник и његов имењак Мика Антић својим присуством и поезијом помаже да разуме свет и схвати проблеме с којима се среће и који га тиште.