У Клубу – књижари– галерији Гласник уторак, 25. марта представљена је књига ЛЕТО Душана Микље.

О књизи су говорили Петар Арбутина и аутор.

Роман угледног публицисте, новинара и драмског писца je маштовита прича испуњена мистиком и езотеријом, која буди нагон за пустоловином и побуном против устаљених норми. Слави љубав и присност међу члановима породице. Има више нивоа читања, а аутор је успео да кроз занимљив заплет пренесе педагошке поуке и поруке које нису сувопарни трактат, већ узбудљиво укомпонован трилер, пријемчив за читање како младима, тако и одраслој читалачкој публици.

Ово је авантуристички, пикарски и билдунгс-роман, заборављена форма у данашњој српској романескној продукцији. Деца данас можда не читају књиге, а одрасли су заборавили да су били деца. Ово је права књига која ће, и једне и друге, подсетити на све оно што су били и никада нису престали да буду.

Укратко, радња се одвија на летовању током кога деда са унукама истражује историју Боке Которске у време Римског царства, са жељом да им надокнади пропуштено знање о античкој историји. Тако долазе до приче о илирској краљици Теути која је предводила гусарске бродове који су пљачкали мирољубиве и богaте тровачке лађе, а благо су, према легенди, сакрили у пећини изнад Пераста.

„Волео бих да они старији читаоци размене искуства након читања књиге и кажу једни другима да ли су поверовали“, рекао је Арбутина.

Аутор је нагласио да је роман прича о породичној присности и љубави.

Напомињући да је радња смештена у један леп део света – залив Боке Которске, он је истакао да није довољно уживати у природи, већ је потребна и нека тајна.

„Породице нема много у књижевности, мада се говори често како је важна – ако је тако, онда нема разлога да је не буде у књижевности“, нагласио је он, напоменувши да је реч о трилеру у ком нема крви, насиља и секса.

„Коме је намењен – ако је ово само покушај, мислим да је намењен широком кругу читалаца; ово је пустоловина и суочавање са питањима на која нема одговора, на пример – да ли је боље живети у природи него у скученој крлетци – мислим да није важно наћи, колико је важно тражити и то је порука млађима“, закључио је Микља.