Налазите се | Представљена монографија БРАНИСЛАВ НУШИЋ – ЖИВОТ И ДЕЛО

У прес-центру Удружења новинара Србије, у среду 15. октобра, представљена је монографија БРАНИСЛАВ НУШИЋ – Живот и дело Рашка В. Јовановића, објављена у издању Гласника.

Повод за објављивање ове књиге јесте 150 година од рођења великог писца, новинара, дипломате.

Осим аутора, о књизи су говорили Мија Илић, књижевник, и Јово Вукелић, уредник књиге. Одломке из књиге читали су глумци Народног позоришта Бојана Бамбић и Жарко Степанов, а о Нушићу је говорила глумица Радмила Живковић, Живка министарка у чувеној представи Госпођа министарка, која је на репертоару Народног позоришта.

Вукелић се осврнуо на Нушићево богато стваралаштво и истакао да је реч о књизи која је Гласнику и те како значајна и да није постојала дилема у вези с тим да ли је треба укључити у издавачки програм.

„Монографија је настала Нушићу у част, а Јовановић је један од најбољих познавалаца његовог опуса“, истакао је он.

Вукелић је додао да књига открива и неке непознате детаље из живота Нушића који је радио и стварао у златном периоду за српску културу.

Илић је оценио да је ова монографија издавачки подухват, јер веома детаљно представља живот и обимно стваралаштво једног од најзначајнијих и најпопуларнијих српских писаца уопште.

„Књига нуди озбиљну анализу свих аспеката његове стваралачке личности и његовог мукотрпног живота, из пера најкомпетентнијег познаваоца ове теме. Иако је објављена поводом јубилеја, она ће бити драгоцена за све генерације истраживача и читалаца“, истакао је Илић.

Књига садржи и исцрпан биографски преглед, а Јовановић је напоменуо и да нуди информације о извођењима његових комада, као и њихову анализу у којима је показао велико познавање нашег менталитета.

Нушић је својим делима обележио српско драмско стваралаштво, и то не само свог периода, као и све сфере друштвеног живота и никада се није држао по страни када су у питању важна историјска збивања.