Налазите се | Гласник и Лајбах у Бечу
Гласникове књиге одавно су стекле читаоце у региону, па и шире. Интересовање за нове наслове често превазилази регионалне границе, па и језичке баријере. У галерији Photon (Zieglergasse 34), у Бечу, у петак, 9. децембра, представљено је енглеско издање књиге Лајбах – 40 година вечности. Тиме је настављен континуитет представљања ове књиге (прво представљање изван Србије – Љубљана, 21. 9. 2022), које се географски поклапа с легендарном Лајбаховом путањом ка светској слави – Турнејом по окупираној Европи, и истовремено је омаж тој турнеји. Аутор поставке је, као и у Љубљани, Дејан Слуга, који је и разговарао с Теодором Лоренчићем, аутором монографије, и Иваном Новаком, фронтменом Лајбаха. Разговор је замишљен као нека врста вербалне интеракције с публиком, евоцирањем сећања на турнеју која је променила Лајбах и европски поглед на југословенску социјалистичку културу, стварајући један сасвим нови уметнички концепт, који данас већ спада у класике европског и светског рокенрола.
Теме које су се наметнуле саме од себе биле су везане за почетак осамдесетих, али и за нове пројекте, путовање у Северну Кореју и грандиозно симфонијско дело Аламунт, изведено у Љубљани 5. и 6. септембра 2022, с иранским музичарима. На питање када ће и како Аламунт бити изведен у Ирану, Новак је одговорио, хвалећи иранску културу и историју, да сада није време за то, али да не одустају од путовања у Иран. То и јесте доминантна идеја Лајбаха ‒ померање граница изван класичних оквира.
Разговор је трајао скоро два сата, а касније је настављен у изложбеном простору Галерије, на коктелу који је приређен овим поводом. Српско издање монографије Лајбах – 40 година вечности, распродато у кратком временском року, убрзо је добило и своје друго издање.