Налазите се | Представљена књига МУЗЕОПИСИ

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у четвртак 14. јуна, представљена је књига Музеописи Ненада Новака Стефановића.

На представљању књиге, објављене у Гласниковој колекцији „Слика и реч“, осим аутора, говорили су уредница Гордана Милосављевић Стојановић и ликовни критичар, песник и писац Драган Јовановић Данилов.

Гордана Милосављевић Стојановић осврнула се на идеју о настанку ове књиге, која се, како каже, дуго планирала и припремала, и притом нагласила да је квалитету књиге допринело разумевање између два новинара – ње као уреднице издања и аутора, будући да је и она дуго година радила као новинар и уредник у медијима. Истовремено је нагласила и значај чињенице да је аутор текста истовремено и аутор свих фотографија које су се нашле у овој књизи, што га чини путописцем у слици и речи.

Она је такође напоменула и то да се ова књига може тумачити и као унутрашњи доживљај уметности аутора, а да његова жеља да на сваком свом путовању обиђе и тамошње музеје и споменике културе говори и о богатству његовог унутрашњег света.

„Овакве врсте путописа на трагу су оних које су радили великани попут Исидоре Секулић или Растка Петровића, а који својим садржајем указују и на импресије аутора путописца“, запазила је уредница.

Гордана Милосављевић Стојановић такође је констатовала да је реч о књизи за читање, знање и љубав, која се може читати као роман, односно у целини, али и прелиставајући њене појединачне делове и странице, у зависности од читаочеве тренутне инспирације.

Драган Јовановић Данилов је најпре констатовао да живимо у другачијем, бржем и нестабилнијем свету, где је дигитална апокалипса одавно пореметила наша чула, утичући стога и на тзв. метафизику путовања, па се данас мање путује, а више „пребацује с места на место“.

Он се уједно осврнуо и на богатство наше путописне књижевности, али и сликарства, оценивши да Ненад Новак Стефановић својом књигом надограђује такав корпус стваралаштва, премда ову књигу није лако дефинисати услед њене свестраности.

„У књизи је успешно помирено више ствари: од путописа, преко есеја, етнологије и историје уметности, па чак и кулинарства, а аутор је овде антрополог, у путописном облику, којег одликује културолошка имагинација, а приказује се и као својеврсни ’путоскитњичар’ који је радознао, а ипак пише с јасном свешћу о стварима које описује“, казао је он, истичући и то да се у основне одлике ове књиге могу убројати њена ведрина и емотивни набој.

Ненад Новак Стефановић је најпре указао на то да се ова књига заправо наставља на нека његова ранија дела, попут књиге Водич кроз љубавну историју Београда, а да је суштина таквог стваралаштва заправо у томе да се препозна и прикаже континуитет стваралаштва, уметности и културе.

„Ова књига је резултат мог трагања и моје космогоније, а посебно ми је драго због тога што је уредница то адекватно разумела и помогла да она буде уобличена на овај начин“, закључио је аутор.

Књига Музеописи сабира седамнаест путописа склопљених у једну целину вишега реда, који се читају као мозаични роман о нашој цивилизацији, који почиње у античкој Грчкој, а завршава се у Њујорку. На пишчевој мапи сећања слојеви наслеђа старогрчке и римске цивилизације преплићу се с хришћанским обредима, савременом историјом и уметношћу, нудећи читаоцу оригинална тумачења. Писац, новинар и ходочасник археолошких и музеолошких топонима у сталној је потрази за значењем и смислом уметничких артефаката. Ослушкује њихове сложене вибрације и покушава да их протумачи, али га то често враћа у полазну тачку откривајући да је свако путовање заправо самоспознаја. Ова књига не описује бесловесно тумарање по планети, већ туризам духа који повезује време и простор, учитавајући у њих ново и оригинално значење.