Налазите се | Представљена књига НОВА ДУХОВНОСТ И СЦИЈЕНТИЗАМ У 21. ВЕКУ
У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 9. фебруара, представљена је књига НОВА ДУХОВНОСТ И СЦИЈЕНТИЗАМ У 21. ВЕКУ Мише Васића.

О књизи су, осим аутора,  говорили Александар Жикић, Милован Станковић и Петар В. Арбутина.

Према речима Жикића, позив да промовише ово дело сматра привилегијом јер оно спада у ретка издања те врсте на српском тржишту, које одликује разноликост тема и садржаја. Зато читаоце не треба да изненади разнородност тема које су дотакнуте, јер је Васић кренуо ка поновном откривању смисла и скривених законитости неких универзалних појава.
„Књига у потпуности разуме смисао дијалога с читаоцима и трага за корисним истинама у различитим областима, и то без идеалистичке позиције“, констатовао је Жикић.

Станковић је оценио да ово издање уједно представља колективну, али и личну потрагу за идентитетом.
„Васић прича о изгубљеном свету, о цивилизацији која је нестала, али је и активни посматрач садашњег тренутка, а у себи носи једну посебну веру и он је зато својеврсни светионик који шаље и прима сигнале“, оценио је он додавши такође да аутор у свакој од тема ова књиге проналази најдубље нивое, док у својим огледима врши једну врсту генерализације, уједно имајући и моћ и способност да саопшти суштину.
„У овој књизи, која је и врста опомене, Васић даје неку врсту иницијације у дијалозима читаоца и писца, па стога ако дође до резонанце – читалац добија полет да и сам крене у истраживања, док Васић у свеопштој ентропији проналази ред“, нагласио је Станковић.

Арбутина је нагласио да је ова књига изузетно значајна јер трага за одговорима на она питања којих многи људи нису ни свесни, поготово не у Србији. Наиме, Васић је, према његовој оцени, покушао и успео да створи ретку и усамљену књигу, која представља и став ренесансног духа.
„Ова књига није покушај успостављања нове хијерархије, већ само нови поглед“, сматра Арбутина.

Васић је напоменуо да је у свету данас доминантно мишљење да не постоји идеолошка матрица, с чим се он не би сагласио.
„Свет је данас уједињен фасцинацијом технологије, а она потиче из науке“, објаснио је он.

У овој књизи, Миша Васић је кренуо ка поновном откривању смисла и скривених законитости појава. Зато се његово на први поглед хетерогено интересовање усмерава ка широком распону тема: од интегрисаног појединца до руског космизма, друштвених мрежа, трансхуманизма, сцијентизма и мита о Атлантиди, све до хомогене мисли сцијентистичке провенијенције и обавезе. Ово дело је стога покушај да се досегне удаљена светлост и блиска мисао, и да се поставе нова питања у времену коначних одговора.