Налазите се | ОТВОРЕН 58. МЕЂУНАРОДНИ БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА

Sajam knjiga 2013

58. Međunarodni beogradski sajam knjiga
20-27. oktobar 2013.

Osnivač: Skupština Grada Beograda

Organizator: Beogradski sajam

Termin: od 20. do 27. oktobra 2013. godine.

Slogan: "Prostori slobode"

Sloganom se naglašava da su knjiga i književnost svojevrsno područje slobode, područje mašte, imaginacije, koje ne poznaje granice i ograničenja. Takođe, slogan podrazumeva i moć knjige da menja društvenu stvarnost, da se bori protiv svake vrste neslobode.

Izložbene celine

  • Hala 1 arena: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima) i zemlja počasni gost – Republika Poljska
  • Hala 1 parter: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima)
  • Hala 1 galerija: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost
  • Hala 2a: inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači koji kao osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature
  • Hala 4: domaći i strani izdavači, državne institucije i distributeri, izdavači iz oblasti religije i teologije
  • Hala 4 galerija: prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga
  • Hala 1a: programske sale i izložbeni prostor
  • Hala 2 galerija: pres centar

Kriterijumi za raspored izlagača:

  • broj objavljenih izdanja između dva Međunarodna beogradska sajma knjiga
  • tržišna prepoznatljivost
  • tradicija
  • veličina traženog prostora
  • poštovanje Posebnih pravila Međunarodnog beogradskog sajma knjiga
  • ispunjavanje finansijskih obaveza prema Beogradskom sajmu

Izlagači

Na površini od 27.011 bruto kvadratnih metara, predstaviće se 490 direktnih učesnika (12 više nego prošle godine), od toga 48 iz inostranstva.

I ove godine u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije na Sajmu nastupaju izdavači i institucije kulture sa Kosova i Metohije.

Po prvi put na Sajmu knjiga poseban štand je rezervisan za srpsku književnu periodikuSajam ovim želi da pomogne ovu, u velikoj meri, zapostavljenu, a jako važnu izdavačku oblast.

Zemlja počasni gost

Ovogodišnja zemlja počasni gost jeste Poljska. Ova zemlja bogate kulture spremila je poseban, kvalitetan program, i na samom Sajmu, i van njega na još nekoliko reprezentativnih mesta u gradu. Poljska delegacija gostiju broji 12 članova, i pored sedam poznatih pisaca, u njoj se nalazi i petoro stručnjaka u oblasti autorskih prava, analize tržišta knjiga i internacionalne prezentacije knjige i književnosti.

Inostrani izlagači

Pored Poljske, zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Francuske, BiH, Makedonije, Irana, Crne Gore, Japana, Belorusije, Kine, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije, Rusije, Austrije, Španije, Nemačke i Indije.

Inostrani gosti

Olga Tokarčuk, Oliver Cile i Tobijas Fos i Mihael Martines – Nemačka; Džon Ralston Sol – Kanada; Tarik Ali i Kostas Duzinas – Velika Britanija; Kristijan Karlson Sted – Novi Zeland; Kštitof Varga, Pjotr Pažinjski, Šćepan Tvardoh, Januš Dževuski, Pavel Potoročin, Lukaš Golenbiovski, Elžbjeta Kalinovska, Agnješka Rošinjska, Pjotr Dobrolencki, Joana Hetman i Darja Dobrolencka – Poljska; Gi Helminger – Luksemburg; Dušan Šimko – Švajcarska; Vojo Šindolić, Srećko Horvat, Igor Štiks, Viktor Ivančić i Miljenko Jergović – Hrvatska; Nenad Veličković i Sabahudin Hadžilović – BiH; Stanka Hrastelj, Aldo Milohnić i Aleš Erjavc – Slovenija; Danijel Gegen – Belgija; Ljiljana Dirjan i Ermis Lafazanovski – Makedonija; Donato Karizi – Italija; Mauricio Lazarato – Francuska; Laslo Krasnahorkai – Mađarska; Klaudiu Komartin – Rumunija; Ivančica Đerić – Kanada i Balša Brković – Crna Gora.

EUNIK

Kao i prethodnih godina, Eunik mreža je i ove godine sa nama. U okviru nje zajednički nastupa pet instituta za kulturu iz zemalja Evropske unije u Beogradu: Austrijski kulturni forum, Britanski savet, Francuski institut, Goethe Institut Beograd i Institut Servantes, kao i Ambasade Švedske i Portugala. Tema ovogodišnjeg zajedničkog nastupa je "Grad i kreativnost" i tim povodom biće organizovane brojne radionice, predavanja i čitalačka druženja.

Svečano otvaranje

Ovogodišnji Sajam knjiga otvara Ljubivoje Ršumović, jedan od najznačajnijih pesnika savremene srpske poazije za decu. Ršumović je o bjavio skoro 90 knjiga, uglavnom za decu, kao i nekoliko udžbenika za osnovnu školu. Njegove pesme su prevedene na više stranih jezika. Dobitnik je najprestižnijih domaćih i međunarodnih nagrada za dečiju poeziju: Predsednik je Kulturno prosvetne zajednice Srbije i jedan od osnivača i član Upravnog odbora Zadužbine "Dositej Obradović". Jedan je od osnivača i prvi predsednik Odbora za zaštitu prava deteta Srbije, pri organizaciji Prijatelji dece Srbije.

U ime počasnog gosta Sajam pozdravlja Olga Tokarčuk, romansijerka, esejistkinja, scenaristkinja i pesnikinja, i vodeće ime među poljskim piscima srednje generacije. Dobitnica je više prestižnih književnih nagrada, među kojima je i najznačajnija poljska nagrada za književnost Nike, a ove godine dobila je nagradu Vilenica kojom se nagrađuju pisci iz Centralne Evrope. Olga Tokarčuk je ove godine bila zvanični kandidat Poljske za Nobelovu nagradu.

Programi

Zajednički naziv sajamskih programa "Prostori slobode" istovremeno naglašavaju i problematizuju vezu autora, teksta i društvenog trenutka. Programi su podeljeni u sledeće tematske celine:

  • Forum Sajma knjiga ove godine odvija se pod nazivom "Brinuti o knjizi". Ovakvi programi imaju za cilj javnu i esnafsku artikulaciju pojedinih problema, ali i praktičnu dimenziju u smislu upoznavanja javnosti sa konkretnim problemima u državnom i društvenom tretmanu knjige i izdavaštva, kao i predlaganja sistemskih rešenja za oblast kulture. Četiri programa posvećujemo sledećim temama: Medijski prostor slobode za knjigu: Šta za kulturni i izdavački sektor znače najnovije izmene medijskih zakona? Razgovor sa predstavnicima medija i stručnjacima za medije; Internacionalni modeli predstavljanja i popularizacije književnosti: nemački, slovenački i srpski primeri iz prakse. Učesnici: direktori najuglednijih svetskih sajmova knjiga; Kome i čemu su potrebne javne nabavke u izdavaštvu i bibliotekarstvu:o posledicama aktuelnog Zakona o javnim nabavkama, u domenu izdavaštva i bibliotekarstva. Razgovaraju predstavnici izdavača, bibliotekara, ministarstva kulture i Ministarstva finansija; Književna periodika – potreba ili balast?Kako književnost za decu učiniti vidljivom?: da li se i koliko programi kulturnih institucija, kao i izdavača neudžbeničke literature, koriste u školskom programu; kakve su veze Ministarstva kulture i Ministarstva obrazovanja u pogledu zajedničkih programa i ciljeva.
  • Književnost kao prostor slobode – u okviru kojeg će se razgovarati o oblicima savremene cenzure i slobode pisaca; zatim o odnosu "identiteta" i "slobode" u delima pojedinih savremenih autora; o "humoru" kao gradivnom i katarzičnom svojstvu književnog teksta; o intimnoj poeziji kao "mikroprostoru slobode".
  • Ciklusi: Kriza i otpor Između duga i slobode – programi u kojima ugledni evropski filozofi i teoretičari razgovaraju o sveprisutnom problemu "duga i dugovanja", kao i protestima građana, umetnika i intelektualaca širom sveta, o duboko uznemirujućim ali i ohrabrujućim primerima eventualnog proširivanja prostora slobode.
  • Interaktivni programi za decu i mladeVolim da čitam. Prvi put na beogradskom Sajmu knjiga, u organizaciji ovog sajma, biće realizovani programi posvećeni deci i mladima, u formi likovno-književnih radionica, druženja sa piscima i tribina.
  • Program Strip sale će i ove godine predstaviti najupečatljivija strip ostvarenja objavljena između dva sajma.
  • Izložbe: Prva i retka izdanja knjiga Njegoša, Dučića i Crnjanskog, Re/vizija:časopisi kao agensi književnosti i kulture, Pamtiću sve, izložba o životu i stvaralaštvu Desanki Maksimović, Stripovi i obeleživači – radovi studenata FPU, Kultura ćirilice, Dani ćirilice Bavanište.

Deo ovogodišnjih programa finansijski je pomogla Evropska mreža za književnost i knjige – TRADUKI.

Izdavači predstavljaju – programski segment u okviru kojeg izdavači predstavljaju svoja nova izdanja i omogućavaju neposredni susret i razgovor čitalaca i autora.

Školski dan

Za Školski dan određen je četvrtak, 24. oktobar 2013. Ovaj sajamski dan posvećen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Tom prilikom biće organizovan poseban sadržajan program namenjen deci i mladima.

Porodični dani:

Za Porodične dane određeni su ponedeljak i utorak, 21. i 22. oktobar 2013. Tada je porodicama omogućeno da posete Sajam knjiga uz posebne popuste.

Nagrade

U okviru 57. Sajma knjiga dodeliće se više nagrada: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine i Najlepša knjiga.

Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači iz Srbije, učesnici Sajma knjiga.

Osim ovih, biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" koja se od 2007. godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Otvorena knjiga

Poslednjeg dana Sajma knjiga predstavnik Poljske će predati Otvorenu knjigu predstavniku Kine, zemlji koja će biti počasni gost 59. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2014. godine.

Akcija prikupljanja knjiga

I ove godine nastavlja se akcija prikupljanja knjiga za najugroženije biblioteke u Srbiji.

Radno vreme

Od 10.00 do 21.00

Ulaznice

Cena ulaznica na 58. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ostale su nepromenjene u odnosu na protekle četiri godine – pojedinačna ulaznica je 250, ulaznica za grupne posete 150 dinara. Cena porodične ulaznice je 600 dinara.

Sponzor: Telekom Srbija

Uslovi učešća

Cena 1 m2 obrađenog izložbenog prostora u dinarima, domaći izlagači, bez PDV-a:

  • Hala 1 arena, Hala 1 parter – 3.000
  • Hala 1 galerija - 2.200
  • Hala 4 – 2.650
  • Hala 2a – 2.550
  • Tipska knjižara hala 4 galerija – 1.910

Cena neobrađenog izložbenog prostora u dinarima, domaći izlagači, bez PDV-a:

  • Hala 1 (parter i arena) – 2.100
  • Hala 1 galerija – 1.550
  • Hala 4 – 1.840
  • Hala 2a i Hala 1a – 1.760

Napomena: mogućnost popusta od 10% za usluge zakupa obrađenog izložbenog prostora za domaće izlagače i plaćanje zaključno sa 14.09.2013. godine. Popust i plaćanje može se ostvariti samo na površinu korišćenu u 2012. godini.

Cena 1 m2 izložbenog prostora za inostrane učesnike, parter, bez PDV-a:

  • 51 EUR obrađeni izložbeni prostor i 34 EUR neobrađeni prostor.

Cena 1 m2 izložbenog prostora za inostrane učesnike na galeriji, bez PDV-a:

  • 41 EUR obrađeni izložbeni prostor i 27 EUR neobrađeni prostor.

Realizacija Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:

Odbor Međunarodnog beogradskog sajma knjiga: Željko Ožegović – predsednik, Milovan Vitezović, Tanja Gavrilović, Saša Ilić i Snežana Miljanić.

Urednica pratećih programa: Olivera Stošić Rakić.

Izvršni tim:

Koordinacija i realizacija: Beogradski sajam – Mirjana Lukić, Ljiljana Šoškić, Tatjana Blagojević, ostale službe Beogradskog sajma.

  • PR aktivnosti: Marjan Marinković.
  • PRESS: Anđelka Bogdanov
  • Priprema za katalog i CD – Milan Isaković
  •  
Опште информације
Трајање Сајма књига: 20-27. октобар 2013.
 
Радно време Сајма књига: 10:00 - 21:00.
 
Цена појединачних улазница: 250 динара.
 
Цена групних улазница (најмање 20 особа): 150 динара. 
Посетиоци заинтересовани за групне посете за све информације могу да се обрате Славиши Костићу из Службе закупа Београдског сајма:
 
телефон: 011 2655 455
e-mail: slavisa.kostic@sajam.rs
За  особе са инвалидитетом улаз је бесплатан. 
Пратиоци инвалида плаћају улазницу по цени од 150 динара.
 
Цена породичне улазнице (валидна је само током Породичних дана, 21. и 22. октобра): 600 динара.
 
Цена паркинга: 100 динара на сат.

Kako do Sajma?

GRADSKIM PREVOZOM

Iz centra grada

  • Autobusima br: 23, 37, 51, 52, 53, 56E, 56L, 58
  • Tramvajima br: 3, 12, 13

Iz pravca Novog Beograda

  • Autobusom br. 88

Iz pravca Banovog Brda

  • Autobusima br: 23, 37, 51, 52, 53, 58
  • Tramvajima br: 12, 13

AUTOMOBILOM

  • Auto putem E70, E75

AVIONOM – Aerodrom "BEOGRAD"

  • Autobusima: Jat Airways-a
  • Gradskim prevozom – linija 72
  • Taksi

ŽELEZNICOM – Glavna železnička stanica

  • Autobusima br: 511, 551
  • Tramvajima br: 3, 12, 13

AUTOBUSOM – Autobuska stanica Beograd (BAS)

  • Tramvajem br. 13
  •